О уговору са новим менаџментом Железаре тек сутра

© AFP 2023Железара Смедерево
Железара Смедерево - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Србије сутра ће потписати уговор са холандском компанијом ХПК инжењеринг о управљању Железаром Смедерево, најавио је министар привреде Србије Жељко Сертић.

Он је новинарима на отварању Сајма аутомобила у Београду рекао да је услов тендера дупли систем контроле и да ће сваку одлуку о пословању контролисати и српски менаџмент.

На питање новинара како ће се делити профит одговорности и пенали са новим менаџментом Железаре, Сертић је рекао да ће сви детаљи уговора бити познати након потисивања уговора заказаног у суботу у подне.

За Србију је важно да компанија која је победила на тендеру за управљање Железаром поштује договорено. Када би се, евентуално, десило да неко покуша да набави сировину по вишој цени која није одговарајућег квалитета то не бисмо дозволили“, рекао је министар.

Влада Србије је 17. марта одлучила да управљање и саветовање у пословању Железаре Смедерево повери холандској компанији ХПК инжењеринг у којој су челни људи некадашњи извршни директор америчког Ју-Ес стила Џон Гудиш и словачки бизнисмен Петар Карамаш.

Железара Смедерево - Sputnik Србија
Железаром ће управљати компанија „ХПК инжењеринг“

У ужем избору за управљање Железаром Смедерево биле су још две компаније — амерички Есмарк и аустријско-шведски конзорцијум Интеко-Емлог.

На питање новинара да ли ће тужба Есмарка против Камараша, за саботажу приватизације Железаре Смедерево утицати на планове Србије да управљање повери ХПК инжењеринку, Сертић је рекао да неће имати утицаја.

То су њихови приватни односи који никакве везе немају са Владом Србије. Мени је жао што се то уопште десило, ако је истина то што је објављено у медијима, јер ја немам ни један документ који би то доказивао, рекао је Сертић.

Жељко Сертић - Sputnik Србија
Сертић: Држава више неће трошити новац на Железару

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у уторак да ће ХПК инжињеринг уложити 20 милиона долара у производњу, задржати све запослене, повећати плате за 10 одсто, за шест месеци од Железаре направити профитабилну компанију и у року од девет месеци покренути и другу високу пећ.

Што се тиче обавеза Србије као власника, премијер је рекао да ће управљачки тим са 24 члана бити плаћен 300.000 долара месечно.

Пословање Железаре Смедерево до сада је Владу Србије коштало имеђу 10 и 12 милиона евра месечно. Одлуку о томе да се распише јавни позив за професионални менаџмент донела је Влада Србије 17. фебруара, после неуспелих преговора о стратешком партнерству са америчком компанијом Есмарк о преузимању 80,01 одсто капитала Железаре у власништву државе.

Вучић: Железара ће направити профит за четири месеца

Вучић је изјавио данас да очекује да смедеревска Железара почне да прави профит за четири месеца.

Верујем да ћемо моћи да правимо профит већ за четири месеца, а уговорна обавеза је шест месеци“, казао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Он је рекао да ће сутра присуствовати потписивању уговора и изразио уверење да ће до 1. априла све бити спремно да нова управа почне да руководи тим предузећем.

Вучић је истакао да Железара учествује у бруто-домаћем производу Србије са 0,5 до један одсто, у зависности од упослености.

Рачунајте да када једна висока пећ ради пуним капацитетом, ми смо већ на нули. После тога све улази у оно што је позитивно, рекао је Вучић.

Премијер је додао да ће проблем Фабрике аутомобила Прибој бити решен до маја, а да ће до 27. априла Влада Србије посветити пуну пажњу предузећима петрохемијског комплекса — Азотари и Петрохемији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала