Вербић: Штрајкачима умањена и наредна плата

© AFP 2023 / THOMAS SAMSONШтрајк просветара
Штрајк просветара - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар просвете и науке Срђан Вербић изјавио је да ће наставницима који су још у штрајку бити умањена и наредна плата, а рекао је и да ће се школска година завршити на време, јер „већина школа у Србији ради регуларно“.

„Већина школа у Србији ради регуларно и нема разлога да се школска година не заврши на време. То значи да ће наставници закључити оцене и да ће ученици осмог разреда полагати матуру како је и планирано. Што се тиче наставника који су у штрајку, њима ће и од наредне плате бити умањене зараде, у складу са законом“, рекао је Вербић у интервјуу за Политику.

Вербић је рекао да је законска обавеза директора да воде рачуна о томе колико неко ради, да воде евиденцију о томе и исплате новчани износ у складу са тим.

„То јесте по закону. И по Закону о штрајку, и Закону о основној и о средњој школи, где експлицитно пише да наставници у штрајку имају сва права, осим права на зараду за оно време које нису радили“, рекао је он.

Срђан Вербић - Sputnik Србија
Вербић: Срамна одлука да се не држе припреме за малу матуру

Одговарајући на питање да ли ће, после протеста просветних радника, поднети оставку, Вербић је рекао да је његов посао да ради, решава проблеме и унапређује оно што добро функционише, а да је посао странака да раде свој посао, па и да траже оставке.

„Што се протеста тиче, надам се да иза покретања толике масе људи стоји нешто конкретније осим моје оставке“, рекао је Вербић.

Он је додао да „није у реду да себе оцењује“ и да ће оцену о његовом раду дати председник Владе Србије. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала