00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
У којој књижевној епохи живимо
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Шећерна репа на 40.000 хектара у Србији

© Sputnik / Виталиј Ањков / Уђи у базу фотографијаШећер
Шећер - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Суноко“, као највећи произвођач шећера у Србији, у чијем саставу раде шећеране у Пећинцима, Ковачици и Врбасу, проценила је да ће овог пролећа у Србији бити засејано око 40.000 хектара под шећерном репом, што је за 30.000 хектара мање него прошле године.

„За сада сетва тече планираном динамиком, казао је агенцији Бета генерални директор „Сунока Љубиша Раденковић, али није прецизирао колико би шећера могла да произведе та компанија, наводећи да ће производња бити усклађена са тренутним стањем на тржишту.

Према његовим речима, ова година биће тешка и за произвођаче шећерне репе и за шећеране.

„Гајење репе захтева доста рада и улагања, и потпуно смо свесни смањеног интересовања уочи сетве, казао је Раденковић и додао да ће учинити све да пољопривредници не одустану од сејања репе.

Директор „Сунока је свестан да је и прошла година за пољопривреднике била тешка, јер је након што је посејано рекордних 70.000 хектара под репом, уследио низ потешкоћа, као што су веома лоше временске прилике, појава болести и неодговарајуће третирање, умањена дигестија, дуга кампања прераде.

„Ипак, ми смо све количине преузели и у потпуности исплатили ратарима. И наша је порука произвођачима да не одустају од пролећне сетве. јер би и они, без те културе, били на удару тржишта и остали би без великог дела профита. С друге стране, ми ћемо дати све од себе у настојању да омогућимо произвођачима најбоље услове за пословање, казао је Раденковић.

Он је прецизирао да ће за произвођаче који су добро организовани и располажу својом опремом, трошкови производње шећерне репе износити око 1.200 евра по хектару.

Ове године кооперантима „Сунока понуђена је откупна цена од 28,5 евра за једну тону, што је, како је нагласио, у складу са тренутном ситуацијом на тржишту.

„За нове произвођаче обезбедили смо могућност да се део производње плати авансно, уколико је то пољопривредницима потребно за унапређење производње, казао је он.

Раденковић је подсетио да је у Србији 2014. остварен принос од 67 тона шећерне репе по хектару и да је само у три шећеране „Сунока произведено више од 310.000 тона шећера са нешто мање од 37.000 хектара под шећерном репом.

Раденковић је указао да је домаћа шећерна индустрија, „због суноврата цене шећера у свету и код нас, у незавидној позицији, али да је „Суноко захваљујући претходним улагањима у модернизацију производње, што је допринело смањењу трошкова, успео да одржи пословање на задовољавајућем нивоу и исплати кооперанте.

„Суноко је у протеклих осам година уложио близу 150 милиона евра како би повећао капацитете прераде, смањио трошкове производње, повећао енергетску ефикасност и очувао животну средину.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала