Ђурић: Оно што је добро за Србе није лоше за Албанце

© Sputnik / Радоје ПантовићМи не сматрамо да је у зони конфликта добар сигнал изградња и формирање било каквих оружаних формација.
Ми не сматрамо да је у зони конфликта добар сигнал изградња и формирање било каквих оружаних формација. - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је примарни циљ дијалога Београда и Приштине стварање услова за опстанак и просперитет Срба на простору Косову и Метохије.

Иако су званичници привремених институција у Приштини у последње време у више прилика оценили да је Србија спремна да призна независност Косова, ми понављамо да то никада нећемо учинити. То је за нас сушта истина, рекао је Ђурић у Београду, на 88. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО-а.

Српска листа ће сама донети одлуку у консултацијама са владом Србије о свом повратку у косовске институције - Sputnik Србија
Ђурић: ЗСО је део решења за нормализацију односа

Како је додао, Београд је спреман да преговара са Приштином како би цео регион напредовао у политичком економском и безбедносном смислу.

Према његовој оцени, време је да власти у Приштини схвате да оно што је добро за Србе на Косову и Метохији, не може бити лоше за Албанце који живе на том простору.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. - Sputnik Србија
Ђурић: спремни смо да разговарамо о елементима Статута ЗСО

Он је поновио да једине тачке Бриселског споразума које нису реализоване се односе на формирање Заједнице српских општина и додао да међународне снаге у покрајини не треба смањивати нити заменити косовском војском“.

Косово и Метохија су далеко од стабилног и мултиетничког друштва, а били би још даље да нема међународних снага чије еветуално смањивање може изазвати дестабилизацију покрајине. Никаква косовска војска не може бити ваљана замена за КФОР. Ако већ Војска Србије не може својим присуством да брани Србе на КиМ, више бисмо волели да то ради КФОР, него преобучени војници ОВК-а, казао је Ђурић.

На семинару који се одржава у Дому Народне скупштине Србије је у току сесија о бриселском дијалогу Београда и Приштине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала