Нема офанзиве у Јемену, Кинези се искрцали да спасу своје (видео)

© REUTERS / Nabeel QuaitiЈеменска лука Аден, бомбардовање
Јеменска лука Аден, бомбардовање - Sputnik Србија
Пратите нас
Војници без ознака који су се данас искрцали у јеменској луци Аден припадају безбедносним снагама Кине, које су дошле да прате евакуацију својих грађана, саопштио је представник управе савета за организацију лука Аденског залива.

„У луци се налазио кинески војни брод који је треба да евакуише кинеске грађане. За време евакуације дошло је до размене ватре. То је довело до искрцавања кинеских војника који су се налазили на палуби брода ради заштите путника“, изјавио је представник Јемена.

У овом тренутку ситуација у Јемену се стабилизује. 

„Ансар Алах“ и део регуларних војних снага, након жестоких борби са присталицама Абд Рабу Мансур Хадија, заузели су данас председнички дворац у Адену, саопштио је РИА Новостима члан политичког савета побуњеничког покрета Фадил Мутаг.

„Заузет је председнички дворац. У различитим рејонима града у току је ’чишћење‘ присталица Хадија и милитаната Ал Каиде. Ствар је готова“, изјавио је високи званичник побуњеника.    

Москва не располаже подацима о искрцавању у јеменској луци Аден, саопштио је званични представник МИП Русије Александар Лукашевич.

Према речима Лукашевича, сада су сви напори Москве усмерени на евакуацију руских грађана из ове блискоисточне земље.    

У току је евакуација Руса из Јемена. Други руски авион се спустио у Сану. Очекује се да ће преузети 170 особа, саопштио је извор.

Први авион са евакуисаним руским држављанима управо полеће са аеродрома у Сани.

Званични представник МИП Русије Александар Лукашевич не може да потврди информацију да су руски конзулат у јеменском Адену опљачкали Хути.

„Ми смо специјално данас у коментару саопштили да је то дело пљачкаша. Тешко је у овом хаосу грађанског рата схватити ко је то био. Наравно, наставићемо да пратимо ситуацију“, рекао је Лукашевич на брифингу у четвртак.    

Један војник Саудијске Арабије је погинуо, док је десет рањено приликом размене ватре са Хутима на граници са Јеменом. До сукоба је дошло на Прелазном пункту на територији краљевства, преносе РИА Новости.  

 

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом тврди да је јеменски ваздушни простор „зона затворена за летове“. Савезници тврде и да је приобално подручје на граници с луком Аден под контролом побуњеника.

Ахмад ел Шами, члан јеменског покрета „Ансар Алах“ изјавио је за Спутњик:

„Не зна се тачан број маринаца који се искрцао у Адену, али се ради о неколико десетина. Из ваздуха су их покривали авиони. Искрцали су се из саудијских и египатских бродова. Ако је то припрема за копнену операцију, дочекаћемо их ватром. Ми тренутно имамо две верзије, зашто су се искрцали. Прва је, да су се војници искрцали ради заштите својих грађана и њихове евакуацију из Адена. Друга верзија је да они, заиста, припремају копнену операцију, коју смо спремни да одбијемо“.

Ахмад ел Шами је саопштио да су гранате које су ноћас погодиле конзулат Русије у Адену стигле са мора:

Војна операција против побуњеника у Јемену - Sputnik Србија
Иран или Саудијска Арабија, питање је сад

„Ноћас је било примећено лансирање граната са мора, поред оних из ваздуха, које су погодиле конзулат Русије. Ово је помогло Хадијевим оружаним групама да уђу и опљачкају конзулат. Међутим, сада је безбедно у конзулату — побуњеници и војска Хута су формирали бригаду за чување државних установа, укључујући руски конзулат. Војска Хута контролише практично читав Аден, осим нафтних предузећа. Њих контролишу трупе Хадија. Хути контролишу и саобраћајнице". 

Бродови у региону су упозорени да се не приближавају јеменској луци због војне операције.

Ако се испостави да је Саудијска Арабија послала војску на Јемен, Хути ће бити принуђени да нападну свог северног суседа, рекао је Шами.

„Ми имамо снаге за одговор, али ће одлука бити донета када буду исрпљена сва друга средства. Међутим, ако наставе да убијају невине становнике Јемена, радије ћемо умрети на бојном пољу, него под бомбама".    

Званичници из Јемена затражили су копнену офанзиву као подршку ваздушним нападима.

Копнена операција арапских коалиционих сила још више ће закомпликовати ситуацију у Јемену, сматра војни експерт, генерал јеменске војске у пензији Мохсен Хасруб.

„Копнена операција је велика грешка. Она ће само погоршати ситуацију, имајући у виду негативна расположења становника Јемена према страном војном присуству", рекао је Хасруб. Према његовим речима, уништавање одбрамбедих објеката на јеменско-саудијској граници — „последње је упозорење пред почетак велике војне операције на територији Јемена".

Он је признао да су „Хути и њихове присталице из редова јеменске војске постигли значајне успехе у неколико праваца (Аден, Абен, Ел Далиа)", без обзира на ваздушне нападе Коалиције.    

Раније је саопштено да је конзулат Руске Федерације у Адену разрушен у ударима коалиције, а појавио се и податак да је зграда амбасаде опљачкана.

Званичник руског конзулата Владимир Маркин у среду је саопштио да је у вези с нападом на генерални конзулат Руске Федерације у Јемену започета истрага.

Трупе Саудијске Арабије, којима се придружило још девет земаља, започеле су војну операцију у Јемену против шиитских побуњеника у марту.

Генерални конзулат Русије у Адену оштећен је током бомбардовања коалиције на челу са Саудијском Арабијом најкрупнијег града на југу Јемена. - Sputnik Србија
Генерални конзулат Русије у Јемену оштећен у сукобима

Саудијске власти су 31. марта саопштиле да се удружене трупе дуж границе с Јеменом припремају за могућу копнену офанзиву, али да тачан датум слања трупа још није утврђен, пренео је Ројтерс.

Упркос ваздушним нападима Саудијске Арабије и њених заливских партнера, шиитски побуњеници су наставили офанзиву на поклонике свргнутог председника Абд Рабуа Мансура Хадија, који је побегао у Ријад.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала