Руси спасли Украјинце и Пољаке у Јемену

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаЕвакуација странаца из Јемена
Евакуација странаца из Јемена - Sputnik Србија
Пратите нас
Руси и грађани других земаља који су у петак евакуисани из Јемена осећају се добро и добро су расположени. Након формалних аеродромских процедура, они се укрцавају у специјалне аутобусе како би напустили аеродром „Чкаловски“ у предграђу Москве.

Како с лица места преноси дописник РИА Новости, путници су прошли зону царинске контроле. Ситуација је на аеродрому све време била мирна. Ту су лекари, али њихова помоћ никоме није потребна. 

Јеменска лука Аден, бомбардовање - Sputnik Србија
Нема офанзиве у Јемену, Кинези се искрцали да спасу своје (видео)

Људи који су долетели из Јемена рекли су новинарима да се осећају добро и да су добро расположени. Сада се укрцавају у аутобусе.

Према речима Дине Халимбекове, која је у Сани радила као лекар, ситуација у граду је веома тешка.

„Седам дана нисмо спавали, бомбардовање је било веома узнемирујуће. Захвални смо нашој амбасади и председнику Владимиру Путину за указану подршку и помоћ“, рекла је она. 

© Sputnik / Алексей КуденкоРуски држављани и странци који су евакуисани из Јемена испричали су новинарима да нису седам дана спавали док је бомбардована Сана
Руски држављани и странци који су евакуисани из Јемена испричали су новинарима да нису седам дана спавали док је бомбардована Сана - Sputnik Србија
Руски држављани и странци који су евакуисани из Јемена испричали су новинарима да нису седам дана спавали док је бомбардована Сана

Много евакуисаних је у Јемену оставило рођаке и они се надају да ће се вратити назад након смиривања ситуације у тој земљи. Сваког дана су нас бомбардовали авиони, радила је противваздушна одбрана. Ноћима нисмо могли да спавамо. Веома смо захвални Министарству за ванредне ситуације Русије, свим службама, што су нас избавили. Русија је једина земља која нам је помогла“, рекао је грађанин Украјине Тарас Ермаков који је у Јемену радио као авио-инжењер. Према речима пристиглих људи, бомбардовање у Јемену је почело у ноћи 25. марта и настављало се сваки дан после вечерње молитве. Многи од њих били су принуђени да се крију у подрумима зграда. Најтеже је било деци која су добијала нервне сломове. „Радујемо се што смо успели да се избавимо из тог пакла“.

Последице ваздушног напада Саудијске Арабије на Јемен - Sputnik Србија
Биланс сукоба у Јемену – више од 500 погинулих

Авион с Русима приземљио се на аеродрому „Чкаловски“ у 2.25 по московском времену. У њему је било више од 160 људи који су морали да напусте Јемен због војних операција. Међу њима је 120 Руса, 15 грађана Белорусије, десет Пољака, осам Украјинаца, по три грађанина Киргизије и Узбекистана, два грађанина Јемена и један Таџикистанац, а 79 путника су била деца. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала