Почела интеграција српских судија у косовско правосуђе

© Flickr / Chrls potterСудски чекић
Судски чекић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Рок за пријављивање заинтересованих кандидата је 60 дана, па ће се током лета извршити избор кандидата који буду испуњавали услове, а председница Косова ће потом донети Уредбу о њиховом именовању“, изјавио је председник Апелационог суда у Приштини Саљи Мекај.

Примена Бриселског споразума о правосуђу почела је расписивањем конкурса за судије и тужиоце на северу Косова 25. марта. „Биће отпора јер нису сви задовољни, али се споразум мора спровести“, каже председник Апелационог суда у Приштини Саљи Мекај, преноси Радио КиМ.

Из Приштине очекују да ће се српске судије и тужиоци одазвати на конкурс Судског савета Косова и интегрисати у косовски правосудни систем.

Косовска полиција - Sputnik Србија
Услов за српске судије – држављанство Косова

„Рок за пријављивање заинтересованих кандидата је 60 дана, па ће се током лета извршити избор кандидата који буду испуњавали услове, а председница Косова ће потом донети Уредбу о њиховом именовању. Услови су исти као за судије који тренутно раде на Косову. То је Правни факултет, правосудни испит, одређено искуство, високи критеријуми — морални, лични интегритет и слично“, рекао је председник Апелационог суда у Приштини Саљи Мекај.

У косовском Министарству правде кажу да је Србија дужна да испуни оно што је договорено крајем фебруара у Бриселу.

„Ми очекујемо да се све оно што смо договорили спроведе у пракси. Имамо политичку одговорност, али и подршку, па очекујемо да ће то бити завршено како смо се договорили“, изјавио је саветник у Министарству правде Дритон Љајићи.

Љајићи је на питање да ли ће примена Бриселског споразума ићи лако, рекао да ће ићи, „уколико Србија да своју подршку“.

Косово добило Палату правде вредну 30 милиона евра - Sputnik Србија
Специјални суд Косова у згради од 30 милиона евра

„Србија има главну улогу када су у питању људи српске националности на северу. Они слушају Србију и она има директну одговорност“, истакао је Љајићи.

Код српских судија и тужилаца на северу Косова засад постоји недоумица око интегрисања у правосудни систем Косова. Највећа непознаница је шта ће дестити са онима који не желе да се интегришу, већ би да наставе свој рад у српским судовима. Из Владе Србије поручују да нико неће остати без посла.

„Није циљ Србије, нити ће Влада или било који њен орган урадити било шта на штету српских интереса и статуса људи који су били ангажовани, односно упослени. Покушава се да се кроз дијалог и оно што се договара омогући функционисање система у ком ће се српска заједница препознати, у људима који су интегрисани“, рекао је за РТВ КиМ генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вељко Одаловић.

„Ако постоји добра воља, Споразум о правосуђу ће бити спроведен на прави начин“, каже председник Апелационог суда у Приштини Саљи Мекај.

„До сада је показана добра воља да се спроведе свака тачка тог споразума. Биће отпора, јер нису сви задовољни тим споразумом, ни на овој страни, ни на Северу, али ја мислим да ће разум преовладати и да ће се тај споразум спровести“.

Српска листа ће сама донети одлуку у консултацијама са владом Србије о свом повратку у косовске институције - Sputnik Србија
Ђурић: ЗСО је део решења за нормализацију односа

Према конкурсу који је објављен на сајту Судског савета Косова, за рад у одељењу Апелационог суда у Митровици потребно је пет судија.

Основни суд у овом граду тражи 24 судије — за Опште одељење њих 16, за Одељење за тешка кривична дела четири, а за огранке у Лепосавићу и Зубином Потоку по два.

Очекује се да ће ускоро бити расписан конкурс и за админисративно особље у судовима на северу Косова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала