Нема бриге са опозицијом као што је Пајтић

© Sputnik / Бранкица РистићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић рекао је да власт „нема разлога за бригу“ са опозицијом коју оличава лидер Демократске странке Бојан Пајтић, и одбацио могућност расписивања ванредних парламентарних избора. Повећање плата и пензија је могуће до краја године.

Вучић је одбацио могућност расписивања ванредних парламентарних избора.

Ма какви! Зашто би их било? То су новине измислиле. Кад им понестане тема, они измисле, рекао је Вучић за дневни лист Политика, а преноси Радио-телевизија Србије.

Тадић неће бити у Влади

Замољен да прокоментарише тврдње да ће бивши председник Србије Борис Тадић постати потпредседник Владе задужен за економске односе са иностранством, премијер је одговорио да за то први пут чује.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Одлажем митинг, нећу да делим народ

Веома поштујем господина Тадића, много више него неке друге, не зато што је он мој омиљени опозиционар, већ зато што зна шта је држава. Али, ми се политички разликујемо и нисам размишљао о томе да он на било који начин буде део Владе, рекао је Вучић, а на питање има ли омиљеног опозиционара, одговорио је да је то Бојан Пајтић.

Председник Владе је одбацио могућност одржавања заједничке седнице са војвођанском владом јер, како је казао, Војводина није и никада неће бити суверена држава, и не може бити стављена у исти кош са Владом Србије.

Додао је да још није донета одлука да ли ће, уз најављени митинг његове Српске напредне странке у Новом Саду, који је одложен због тога што је ДС заказала митинг за 25. април, бити митинга и у другим градовима.

Премијер је поручио да би опозиционарима из Демократске странке било боље да поднесу рачун за своју шеснаестогодишњу владавину, уместо што су гурали идеју контрамитинга.

Вучић је најавио и да ће ускоро позвати на разговор све представнике невладиног сектора и покушати да разуме све њихове потребе и захтеве.

Могуће повећање плата и пензија до краја године

Повећање плата и пензија је могуће до краја године уколико Србија у друга два квартала буде остварила резултате као у првом, у којем је дефицит био два и по пута мањи од оног који је био договорен са ММФ-ом, изјавио је Вучић.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Могуће повећање плата и пензија

Не дајем обећања олако, ни ово није тако, јер своје уверење да се о томе можемо договорити са ММФ-ом базирам на врло реалним показатељима. Све зависи од нашег рада, а не од неког другог. Јавност ће уосталом пре краја године видети да ли сам говорио истину, додао је он.

Према његовим речима, ММФ ћемо дочекати са потпуно испуњеним захтевима из области фискалне консолидације, са много бољим резултатима од очекиваних.

Он је подсетио да је буџетски дефицит у првом кварталу прошле године износио 75 милијарди динара, због чега је са ММФ-ом договорено да дефицит закључно са мартом буде 55 милијарди.

Успели смо да он буде свега 21,5 милијарди јер смо ушли у спровођење тешких, врло непопуларних мера. После првих месеци примене болних мера резултати су уочљиви. Наравно, то је само почетак, али он показује да се тежак рад и труд исплате, истакао је Вучић.

Према неговим речима, суштина споразума са ММФ-ом је остварење одрживог система српске економије, пре свега њеног фискалног дела.

Дугорочно морамо да спустимо фискални дефицит испод три одсто. У условима чврсто контролисаног дефицита, какав данас имамо, повећање плата и пензија допринело би додатној потрошњи и повећању приходне стране буџета, а не би направило драматичне проблеме Влади на расходној страни, напоменуо је премијер.

Постоје разлике, постоје проблеми, али проблеме ћемо решавати мирним путем, у доброј вери, настојећи да сарађујемо што је могуће више. - Sputnik Србија
Вучић: Грађани виде светло на крају тунела

На питање како се повећање плата и пензија уклапа у његову изјаву у Бечу да је мањи буџетски дефицит делом резултат уштеда на инвестицијама и да се то мора променити, Вучић је одговорио да ће у периоду који је пред нама то свакако бити промењено и да ће повећање плата и пензија бити постигнуто до краја године.

Повећање плата и пензија зависи од нас и уверен сам да ћемо то постићи до краја године. Тиме ће људи јасно и недвосмислено добити сигнал да је Србија на добром путу и да вредним радом можемо да постигнемо још боље резултате, истакао је премијер.

И не само то, видеће да смо искрено мислили кад смо рекли да ћемо учинити све да ова тешка мера буде укинута што пре, чим се стекну услови, додао је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала