Просветари прете радикализацијом штрајка

Пратите насTelegramOdyssey
Представници синдиката просвете најавали су радикализацију штрајка, ако се не постигне договор с Министарством просвете, док министар Срђан Вербић истиче да је немогуће да се исплати још једна просечна плата просветним радницима до краја године.

Вербић је у скупштинском Одбору за науку и образовање рекао да је потребно да се нађе системско и трајно решење запослених у просвети.

„Неко би рекао да је приоритет да се прекине штрајк. Ту се не слажемо: приоритет је да се нађе трајно решење. Јесте важно да штрајк престане, али је важнији јединствен став да се реши проблем“, оценио је министар.

Нацрт о платним разредима при крају

Он је рекао да су платне групе системско решење и да то мора да се уради.

„Сигуран сам да ћемо то успети да остваримо али за то је потребно да се промени слика о просвети, да нас виде као конструктивну силу, а не као некога ко прети“, истакао је министар.

Штрајк просветара - Sputnik Србија
Просветари и министарство настављају преговоре

По речима државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе Жељка Ожеговића, нацрт о платним разредима је при крају.

Како је оценио Вербић, медијска слика која постоји о просвети је тежак терет.

„Ако је нешто наслеђено, то је медијска слика која просвету доводи у центар само када је штрајк“, навео је Вербић и позвао представнике синдиката „да не показују толико јунаштво, већ чојство“ јер, како је казао, школе постоје због ђака и они морају да буду на првом месту.

Говорећи о јучерашњим разговорима с представницима синдиката у присуству медијатора, Вербић је рекао да је резервисан о мери у којој су се приближили ставови, како су то пренели неки медији.

Подсетио је да су на столу Министарства три захтева и да је један од њих да се до краја 2015. исплати још једна просечна плата.

Штрајк просветара - Sputnik Србија
Вербић: Штрајкачима умањена и наредна плата

„Бојим се да је то немогуће, а оно што је могуће је да се нађе нека помоћ и максимум који можемо да добијемо у Споразуму (о прекиду штрајка који су потписала два синдиката).

У Споразуму се наводи да ће запосленима у просвети до краја године бити исплаћена помоћ до једне зараде, али се не наводе износ и динамика исплате.

Нормализовати наставу после Ускрса

Потпредседник Синдиката радника у просвети Србије Миодраг Сокић рекао је да је крајњи рок да се после ускршњег распуста нормализује настава.

„Ми ћемо радикализовати штрајк, ако се не постигне договор“, истакао је он, наводећи да је просвета у лошем стању због „маћехинског“ односа Министарства, а за Вербића је рекао да „тргује“ посебним колективним уговором.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије рекла је да је смањење плата просветним радницима који су у штрајку вид притиска.

Споразум који је предложила Влада неће бити потписан - Sputnik Србија
Штрајк просветара ‒ деца им неће опростити

„То што ћемо, можда, под притиском изаћи из штрајка, имаће за последицу групу демотивисаних наставника“, оценила је она.

Јанковићева је рекла да ће платни разреди бити уведени од 2016. године, али да се стално говори да нема новца и да просветни радници не очекују повећање плате.

Председница скупштинског Одбора за образовање Александра Јерков рекла је да је тешко прихватити да пара нема за просвету у дану у којем се, како је истакла, разговара о нечему што ће нас коштати „ко зна колико“.

У Скупштини Србије у току је расправа о посебном закону о пројекту „Београд на води“, а Александра Јерков је навела да ће поново тражити да се закаже седница Скупштине о стању у образовању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала