Политика условљавања: Чудан Земан дошао

© AP Photo / Darko VojinovicВијори се српска застава
Вијори се српска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Tренутно сe спроводи недвосмислен притисак и провокација званичног Београда, од некога много већег и јачег од Тачија. Има ли иког да верује како се нека НВО сама од себе сетила да га позове У Београд? Или да верује да је Тачију прорадила савест, па је решио да се пријави истражним органима Србије?

„Ако председник Србије током посете Русији, као и остали западни шефови држава, само посети споменик војницима погинулим у Другом светском рату, нико га неће кривити“, рече Едуард Кукан, шеф Делегације Европског парламента. 

Кукан то рече лаконски, као да не говори о томе како би требало да се понаша председник суверене државе. Он је и једини који је, званично, реаговао на вест о присуству српских војника и председника Србије Томислава Николића на паради у Москви. 

Војна парада, посвећена 69-годишњици победе у Великом отаџбинском рату - Sputnik Србија
Николић се није консултовао са Вучићем о учешћу ВС на паради

Наглашавамо званично, јер не знамо да ли је било незваничних реакција или притисака. Не знамо ни — Кукан није прецизирао, да будемо самоиронични — како би требало да се понашају српски војници који путују у Москву. Да ли би и они морали да воде рачуна како ће се понашати, да ли ће само посетити споменик погинулим војницима, па после отићи у, на пример, Мекдоналдс, док парада не прође?

Не долази Тачи у Београд себе ради

Оно што, међутим, знамо је да је један од вођа бивше ОВК Хашим Тачи и потпредседник привремених институција на Косову, потврдио долазак у Београд 24. априла. На конференцију коју организује НВО из Србије, али је небитна сама конференција. Битно је шта се тиме постиже.

Знамо да није мали број НВО који постоји само да би добијали паре од пројеката. Или да постоје пројекти, па је онда лако наћи НВО која би требало да га спроведе. А ово што се тренутно спроводи је недвосмислен притисак и провокација званичног Београда. И то од некога много већег и јачег од Тачија.

Хашим Тачи - Sputnik Србија
Тачија доводе Британици и Американци?

Па има ли иког да верује како се нека НВО сама од себе сетила да позове Тачија? Има ли иког ко верује да је Тачију прорадила савест или да је, напросто, решио да скине бреме тужбе са својих леђа и пријави се истражним органима Србије?

Не. Ово су озбиљне игре које званичном Београду — који доиста разговара са тим истим Тачијем, али у Бриселу и уз посредовање Европске уније — стављају у руке много више од једног врућег кромпира. 

Покретни циљеви само ничу

И ма колико потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић понављао да је Србија испунила све обавезе, да не дозвољава да се било ко са њом игра, и да праксу покретних циљева Србија више не прихвата, циљеви су ту и стално се појављују нови.

Сам Дачић је навео да постоје разлике између захтева који су јавно изречени и додатних захтева које имају поједине земље чланице ЕУ. Премијер Вучић и министар Дачић су од Федерике Могерини тражили да им предочи шта то Србија тачно није испунила из Бриселског споразума, односно који су то услови за даљи напредак на путу европских интеграција, а поједини београдски медији пишу да за отварање поглавља у преговорима са ЕУ није потребно само спровођење Бриселског споразума, већ и 11 тачака на којима инсистира Немачка.

Поглавље 35 треба отворити на почетку преговора, наводи се у нацрту резолуције ЕП - Sputnik Србија
Србија на путу у ЕУ – тек ће да условљавају

Ти исти велики геополитички играчи, или играч, и чешког председника Милоша Земана натерали су да атерира. Земан ће бити у Москви, али ће уместо присуства на паради имати састанак са словачким премијером Робертом Фицом. Тако се неће знати како, зашто и у ком својству је Земан дошао у Моксву.

Али знамо да је чудан земан наступио и да ваља бити паметан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала