Асад: Француска подржава терористе

© Sputnik / Сергей Субботин / Уђи у базу фотографијаБашар Ал Асад
Башар Ал Асад - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријски председник Башар ел Асад оптужио је Француску да подржава терористе у интервјуу француској телевизијској станици „Франс 2“.

На питање која је његова одговорност у грађанском рату који већ четири године разара Сирију, Асад је узвратио:

Башар Асад - Sputnik Србија
Асад: Најопаснији лидери Исламске државе су Скандинавци

„Ви сте подржали терористе. (…) Како можемо да водимо дијалог са земљом која подржава терористе? (…) Француска влада мора да престане да подржава терористе у мојој земљи.“

Асад је одбацио оптужбе да његова војска користи неконвенционално оружје, „слепо оружје“ како се изразио француски новинар.

„У нашој војсци нисмо чули за слепо оружје. Имамо конвенционалне бомбе и класично наоружање“, рекао је он.

Башар Ал Асад - Sputnik Србија
Асад: Русија поуздан савезник који тежи стабилности у свету

Сиријски председник је открио да постоје контакти између француске и сиријске обавештајне службе иако су дипломатски односи Париза и Дамаска прекинути, али да нема сарадње двеју земаља против организације Исламска држава, која је активна у Сирији и Ираку. Одговорност за њено ширење приписао је Сједињеним Америчким Државама.

„Исламска држава је створена 2006. године у Ираку под окриљем САД. Пре тога је није било. Ова организација је дошла у Сирију зато што је у екпанзији. Када пред вратима имате хаос, треба очекивати да ће доћи и до вас“, каже Асад.

Башар Асад - Sputnik Србија
Асад: Сирија добија информације о коалиционом бомбардовању

Ово је први интервју који је сиријски председник дао француској телевизији од почетка грађанског рата у његовој земљи. „Франс 2“ је након емитовања разговора који је снимљен у председничкој палати у Дамаску критиковала политичаре из водеће Социјалистичке партије. Одлуку  телевизијске станице да да реч Асаду представници ове странке су назвали „срамном“ и „бешчасном“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала