Србија има трећину новца за обнову после поплава

© Sputnik / Иван РаденковићПоплаве у Србији
Поплаве у Србији - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија ће до краја санације последица прошлогодишњих поплава имати на располагању око 500 милиона евра помоћи, што је једна трећина штете процењене на 1,7 милијарди евра, изјавио је данас директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

„Од новца који ће до краја процеса обнове бити доступан, већина још није на располагању, али ће бити“, рекао је Благојевић, истаквши да ће обнова бити завршена у потпуности и да држава први пут системски приступа решавању проблема превенције од поплава.

Помоћ добило 20.000 породица

Благојевић је нагласио да држава „неће стати са обновом, све док не буде изашла у сусрет потребама свих који су на било који начин претрпели штету од поплава“.

Он је подсетио да је поплавама у мају 2014, највећим за 120 година, било угрожено 1,6 милиона људи из две трећине општина Србије (119) и да је штета износила 4,8 одсто бруто домаћег производа.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Србија ће предано радити на превенцији поплава

Благојевић је на трибини о климатским променама, у организацији недељника „Време“ и Фондације „Хајнрих Бел“, казао да је након поплава близу 20.000 породица добило помоћ у новцу за обнову оштећених стамбених објеката у износу од 4,7 милијарди динара.

„Сазидане су 224 нове куће, 164 породице су добиле новац за нову кућу, на 97 локација је завршено или се завршавају радови на санацији објеката за заштиту од поплава“, казао је он и додао да је обезбеђено близу 70 милиона евра за финансирање израде нових објеката за заштиту од поплава.

Клизишта највећи проблем

Клизишта Умка - Sputnik Србија
Ускоро санација 58 клизишта у Србији

Благојевић је указао да су сада највећи проблем клизишта.

„Постоји процена да је 25 одсто територије Србије под ризиком од клизишта, због чега се сада ради катастар клизишта, како би се знало одакле и какви ризици прете“, рекао је он и додао да се то ради уз помоћ УН.

Очекује и да ће Студија о заштити од плављења у басену Колубаре бити завршена за 10 месеци до годину дана, како би могло да се спречи евентуално плављење.

По његовим речима, проблем при обнови осим непостојања новца представљало је и непостојање институција и система који би могао да одговори на катастрофу тих размера.

Клизишта Умка - Sputnik Србија
Клизишта – Србија клизи у понор

„Поплаве нису једини проблем Србије. По проценама УН, поплаве су у последњих 25 година у просеку Србији правиле штету од 130 милиона долара годишње, а просечне штете од суше у том периоду биле су 500 милиона долара годишње“, казао је он.

Благојевић је најавио да ће ускоро бити донет закон о управљању ризицима од елементарних непогода, који треба на системски начин да регулише област управљања ризиком.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала