Више од 90 мртвих у Јемену за 24 сата

© SputnikСитуација у Јемену
Ситуација у Јемену - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 90 људи погинуло је у протекла 24 сата у сукобима у Јемену, саопштили су данас званичници.

Како је пренео АФП, жестоки окршаји воде се данас на југу те земље између шиитских Хути побуњеника који уживају подршку Ирана и снага лојалних протераном председнику Абед Рабу Мансур Хадију, преноси Танјуг.

У самом Адену такође је било сукоба, а авиони коалиционих снага предвођених Саудијском Арабијом наставили су бомбардовање побуњеничких положаја упркос најави у уторак о прекиду војне кампање, преноси АФП.

Мете су биле председничка палата, коју држе побуњеници, а која је била последње уточиште Хадија пре него што је прошлог месеца напустио земљу и отишао у суседну Саудијску Арабију.

Последица ваздушног напада С. Арабије на Јемен - Sputnik Србија
Посредник УН за Јемен поднео оставку

Ратни авиони коалиционих снага такође су бомбардовали ваздухопловну базу Ел Анад, северно од Адена, која се сада налази под контролом побуњеника.

Из те базе је америчка војска водила рат дроновима против Ал Каиде, пре него што су их борбе приморале на повлачење.

Сукоби долазе у јеку позива на дијалог да се оконча конфликт у Јемену, у коме је, према подацима Уједињених нација, од краја марта погинуло више од 1.000 људи, од којих најмање 115 деце.

У међувремену расте притисак на зараћене стране да одрже политичке преговоре.

Последица ваздушног напада С. Арабије на Јемен - Sputnik Србија
Битка за Јемен због контроле нафте

Побуњени Хути, који су освојили велике делове Јемена и протерали Хадија, затражили су потпуни прекид ваздушних удара које изводи коалиција на челу са Саудијском Арабијом као услов за преговоре уз посредовање УН, наводи АФП.

Амерички државни секретар Џон Кери позвао је сукобљене стране у Јемену за преговарачки сто како би се окончали сукоби у тој земљи.

Он је додао да је потребно да шиитски побуњеници Хути и они који могу да утичу на њих буду спремни да седну за преговарачки сто.

УН су већ одредиле посредника и чини се да су обе стране спремне да разговарају о локацији за мировне преговоре, казао је он. Сада је кључно приступити што пре преговорима јер је политичко решење апсолутно неопходно, навео је Кери.

У међувремену, више од 1.000 људи, укључујући 50 деце, погинуло је у Јемену откако су избили сукоби, саопштила је јуче Светска здравствена организација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала