Европа неспособна да се бави Западним Балканом

© Flickr / TimoЕУ
ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Покрета „Самоопредељење“ у косовској скупштини Иљир Деда оценио је да је ЕУ неспособна да се бави Западним Балканом.

Деда је рекао Танјугу да је ситуација на Косову иста као и у свим осталим деловима Западног Балкана, са великим економским и социјалним проблемима и недостатком праве европске перспективе.

Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија
ЕУ ће условљавати Србију док формално не призна Косово

Он сматра да би Западни Балкан требало да буде приоритет ЕУ, јер је мир у овом региону постигнут само због перспективе учлањења, а и европски пројекат је недовршен без свих земаља региона као чланица европског клуба.

„Оно што видимо сада је успорење процеса, и то не због Западног Балкана, већ јачања екстремне деснице, те одједном имамо парадокс да цела европска политика постаје талац нелегалних миграционих токова, уместо да буде мировни пројекат који у суштини јесте ЕУ“, навео је Деда.

Ифор (Нато) војска у Босни и Херцеговини - Sputnik Србија
Колико је Балкан уопште важан за НАТО

Он је нагласио да је Косову и осталим деловима Балкана потребна помоћ у економском и индустријском развоју, јер тренутно постоји велики расцеп између социјалне и економске реалности, као и аспирација влада које су помало магловите јер су некомпетентне.

Према његовим речима, сви у региону су пре 10 година веровали да ће данас бити у претприступним преговорима са ЕУ, а очигледно се то не дешава и то не због Западног Балкана, већ због ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала