Вучић: Повећање плата и пензија од октобра

© AP Photo / Darko VojinovicАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће Влада у августу почети разговаре са ММФ-ом о повећању плата и пензија и оценио да је реално да се то повећање примени од 1. октобра.

„Повећаћемо плате и пензије“, рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије и додао да ће дефицит буџета у 2015. години бити четири одсто, уместо 4,75 одсто колико је било планирано.

На питање колико ће то повећање износити, Вучић је рекао да он „има те цифре у глави, као и они (ММФ)“, али у предстојећим преговорима ће свака страна настојати да избори што бољу позицију.

„Бићу нешто дарежљивији, али ни једног тренутка нећемо да рушимо споразум с ММФ-ом“, рекао је Вучић.

Заставе самопроглашене републике Косово и ЕУ - Sputnik Србија
Све се ломи на Косову

Одговарајући на питање да ли позитивни макроекономски резултати у прва четири месеца значе да Влада неће отпустити пет одсто запослених који сада раде у јавном сектору, премијер је рекао да ће природни одлив запослених износити око три одсто, а о преостала два процента ће се такође преговарати с ММФ-ом.

Он је навео да су просечне плате остале исте као у априлу прошле године, али да ће Влада обезбедити да се оне подигну и јавном сектору.

„Наша намера је да спроводимо структурне реформе када је реч о пореској администрацији и јавним предузећима. Када је реч о капиталним улагањима ја сам сада преузео на себе надгледање и сву одговорност и биће знатно боље у мају“, казао је Вучић.

Ко је доносио светску правду по својим аршинима, не обазирући се ни на међународно право, ни на одлуке Уједињених нација? - Sputnik Србија
Проливена кафа покварила односе председника са министрима

Као највећи проблем Вучић је оценио процес приватизације, али је ипак проценио да ће готово 75 одсто фискалних захтева ММФ бити испуњено у првој години програма.

„Пре краја године грађани ће у својим џеповима осетити знатно побољшање“, нагласио је Вучић.

Грађани Србије ће до краја године осетити озбиљно побољшање у својим новчаницима, али они који воде државу морају да воде рачуна о новчанику Србије, рекао је Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, где су новинари послужени соковима и колачима, рекао да нема тога ко би у овом тренутку могао да каже да новчаник Србије није бољи него што је било планирано.

„Тако ће бити у мају и у јуну, с тим што ћемо у мају морати да потрошимо нешто више за капитална улагања“, најавио је премијер.

Душан Вујовић - Sputnik Србија
Вујовић: ММФ признао грешку

Упитан ко је крив за то што имамо новац, али немамо пројекте премијер је одговорио:

„Ми смо криви. Сви смо заједно криви, али то су ствари које хоћемо и које морамо да исправимо. Ми смо криви просто, јер се нисмо спремали за то и зато што смо живели као држава — неодговорно и необавезно“, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

На молбу да коментарише изјаву председника Томислава Николића да се све ломи око Косова, те да ће му своју платформу доставити после првомајских празника, Вучић је рекао: „Шта да кажем о нечему што тек треба да добијем“.

Премијер је рекао да је са председником Николићем разговарао о тој платформи и да је познато шта се од Србије тражи, јер то, како је рекао, нико није крио.

Нисам крио шта се тражи од Србије

Премијер каже и да од јавности никада није крио шта се од Србије тражи у преговорима са ЕУ.

„Шта очекујете да ћу да видим у нечему што ћу тек да добијем? Јесам, са председником Николићем сам разговарао безброј пута и он је добро упознат са тим шта се од Србије тражи. Ми то знамо, ја то од вас никада нисам крио, нико из Владе то није крио“, рекао је Вучић одговорајући на питање шта очекује да ће да види у платформи о КиМ коју би Николић требало да представи након првомајских празника.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Нисам оптимиста после разговора са Штајнмајером

Истиче и да је „једна велика Немачка импресионирана“ реформама које Србија спроводи, те да Немци немају ниједну примедбу на то.

„Они имају примедбу да ли ми можемо да постигнемо договор око енергетике. Ја сам рекао да можемо, али и под којим условима не можемо. Онако како су неки замислили да нам узму 100 одсто Газиводе не може. Нећу да разговарам о томе“, навео је он.

Вучић је додао да може да разговара о Парку мира у Косовској Митровици и о Заједници српских општина, те поновио да нема никакве тајне у разговорима у вези са Косовом и Метохијом.

Од 18. маја почиње офанзива Србије

Вучић каже и да ће се одазвати позиву да 18. маја у Бриселу учествује на састанку Пријатеља Србије, а којем ће присуствовати сви шефови дипломатија земаља чланица Европске уније.

„Дакле 18. маја идемо да представимо Србију и да тражимо подршку за Србију. Да захвалимо на подршци коју смо до сада имали од ЕУ и да тражимо отварање поглавља“, рекао је српски премијер.

Како је указао, тада почиње права офанзива Србије.

Александар Вучић и Доналд Туск - Sputnik Србија
Вучић: Заслужили смо отварање поглавља у јуну

„После тога идемо у Берлин где ћу, претпостављам, да се обратим и немачким парламентарцима, разговарам са њима и да се на било који изборим да добијемо отварање поглавља што пре“, поручио је Вучић.

У писму, које су Вучићу уручили амбасадори Аустрије и Италије, истиче се да је Србија направила добар напредак у припреми за отварање преговарачких поглавља, као и да је наставак дијалога са Приштином дао резултате.

На састанак су позвани и висока представница Европске уније за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Најбоље стање у јавним финансијама у последњој деценији

Премијер је истакао и да је садашње стање јавних финансија у Србији апсолутно најбоље у последњој деценији.

Подсетио је да је ММФ пошао са проценом да ће наш раст БДП-а бити минус један, затим је ту процену кориговао на минус 0,5, па на нулу, а да сада очекује да ће у августу он бити у плусу, односно 0,5.

„Очекујем да ћемо имати плус један на крају године, неки су се смејали када сам то причао", рекао је премијер и поценио да је тај успех раван готово малом чуду.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Србија ће устати после свих распећа и мука

Како је рекао, готово је незабележено да се покаже раст када се спроводе мере фискалне консолидације.

Премијер је истакао и да „новца имамо много“ и да ће се убудуће више трошити на инфраструктурне пројекте, да ће српска привреда отворити више радних места и да ће већ у мају бити „драматично већа улагања“.

Дефицит је 21,5 милијарди, а била је предвиђена 71 милијарда.

Буџетски дефицит Србије последњег дана априла износи максимално 21,5 милијарди динара, иако је било предвиђено да он износи 71 милијарду, поручио је српски премијер.

Такав дефицит Србија није имала у последњих десет година, рекао је Вучић.

„Предвидели смо да буџетски дефицит у априлу износи 17,5 милијарди, а ми данас имамо суфицит од 3,5 милијарде“, истакао је премијер.

„Реално је да немамо никакав минус у каси у априлу“, казао је Вучић и додао да би у најлошијем случају додатна уштеда могла да износи 17,5 или 18 милијарди динара.

„То је дефицит који на годишњим нивоу имају две или три земље Европске уније, док све остале земље имају значајно већи дефицит“, рекао је Вучић.

Маџар: Наша криза тражи жешћа одрицања

Економиста Љубомир Маџар, међутим сматра да се премијер залетео и да неодмерено нагиње оптимистичким прогнозама. Преурањено је говорити о повећању плата и пензија, каже Маџар за Спутњик.

„У привреди нема знакова таквог опоравка који би оправдао и помисао на повећање плата и пензија, јер је наша фискална криза сувише дубока да бисмо тако кратко време могли да држимо плате и пензије на нижем нивоу. Дугим речима, наша криза тражи жешће одрицање“, каже Маџар.

Коментаришући тврдњу премијера да је стање јавних финансија најбоље у протеклих десет година, Маџар упозорава да би било боље да се не подижу очекивања, јер би то могло да се врати као бумеранг уколико обећања не буду испуњена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала