Европска Комисија усвојила ССП са Косовом

© Flickr / Bobby Hidy/Kosovo Future MakerЗаставе самопроглашене републике Косово и ЕУ
Заставе самопроглашене републике Косово и ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска Комисија усвојила је данас Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) са Косовом и проследила га Савету министара земаља-чланица, али то још не значи да ће Косово ускоро постати кандидат за проширење, речено је Танјугу у Бриселу.

У документу који је ЕК данас поставила на своју интернет страницу се наглашава да се овим споразумом не прејудицира статус Косова и да је сада на Министарском савету ЕУ и Европском парламенту да га одобре.

И грађани Србије на помен европских интеграција првенствено помисле на бољи живот - Sputnik Србија
Европа тражи поступно признање Косова?

Очекује се да министри земаља-чланица ЕП током следећег месеца расправљају о ССП, а да се церемонија потписивања обави у јуну.

С обзиром на то да пет чланица ЕУ не признаје Косово као независну државу, процедура усвајања ССП је унеколико различита од оне која важи за земље кандидате за чланство, тако је примењен модел споразума који ЕУ има са ентитетима који нису универзално признати, као што је Тајван.

Ово у пракси значи да ССП са Косовом, након што га Европски савет и ЕП одобре, неће потписати земље-чланице ЕУ, као што је то био случај са Србијом и осталим кандидатима за чланство, већ ће то учинити висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Заставе самопроглашене републике Косово и ЕУ - Sputnik Србија
ЕУ усваја Споразум о стабилизацији и придруживању с Косовом

Такође, за разлику од уобичајеног модела, ССП са Косовом, који би требало да почне да се примењује од следеће године, не значи да је Косову отворен пут за преговоре о стицању статуса кандидата за чланство у Унији.

„Косово, као и остатак Западног Балкана, има јасну европску перпективу, али засад нема легалног начина да оно званично постане кандидат“, рекао је за Танјуг функционер ЕУ који је желео да остане анониман.

Европски процеси Србије и Косова одвијају се паралелно и зависе од индивидуалног напретка у достизању европских критеријума и нормализације односа Београда и Приштине, а када ЕК објављује редовни годишњи извештај о напретку, Косово третира са звездицом, без прејудицирања статуса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала