Спречити нападе на Србе на Косову и Метохији

© AP Photo / Darko VojinovicГрупа стручњака за међународно право, са бившим омбудсманом Мареком Новицким на челу, од 2006. године се бави тужбама косовских Срба, Рома и Албанаца против мисије Уједињених нација. Сматрају је одговорном зато што није заштитила чланове њихових породица који су нестали или убијени у погромима ОВК.
Група стручњака за међународно право, са бившим омбудсманом Мареком Новицким на челу, од 2006. године се бави тужбама косовских Срба, Рома и Албанаца против мисије Уједињених нација. Сматрају је одговорном зато што није заштитила чланове њихових породица који су нестали или убијени у погромима ОВК. - Sputnik Србија
Пратите нас
Канцеларија за Косово и Метохију оштро је данас осудила све учесталије нападе на Србе у покрајини и упозорила да привремене институције самоуправе у Приштини и међународне снаге морају да уложе додатне напоре да се такви напади спрече.

Канцеларија за КиМ у саопштењу наводи да учестали напади на Србе у покрајини стварају опасну напетост на безбедносно нестабилном подручју и оцењује да је њихов циљ застрашивање повратника и њихово трајно напуштање вековних огњишта.

Косовска полиција - Sputnik Србија
Србин избоден ножем код Гњилана

Напади који су се догодили протеклих дана указују на забрињавајуће стање безбедносног система на КиМ и недовољну посвећеност приштинских институција истинској нормализацији односа и обезбеђивању одрживих услова за суживот на Космету, наводи Канцеларија за КиМ.

Такви и слични напади се могу и морају боље предупредити ефикаснијом истрагом, хапшењем и кажњавањем виновника, који у највећем броју случајева остају неоткривени, али и ефикаснијом превенцијом у виду активности безбедносних структура и контролних пунктова Кфора и полиције на прилазима српским енклавама.

Гробље у Ђаковици - Sputnik Србија
Ђаковица — забрањени град за Србе

Канцеларија наводи да охрабрује то што је у веома кратком року полиција ухапсила једног и идентификовала другог нападача на Зорана Костића, који је јуче избоден на улазу у село Пасјане код Гњилана, али и указује да актери напада на Вулету Воштића у општини Клина још нису ухапшени.

„Посебно забрињава то што, и поред постојања очевидаца, нису приведена правди лица која су покушала да отму деветогодишњу девојчицу српске националности у селу Бабин Мост код Обилића“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ни виновници недавног напада на малолетног Николу Савељића код Парка мира у Северној Косовској Митровици још нису ни идентификовани.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала