Гардијан о утицају Путина на Русију и свет

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографија„Ако мозгови одлазе, значи да постоје. То је добро. Значи да су високог квалитета, јер у противном никоме не би били потребни и не би одлазили“.
„Ако мозгови одлазе, значи да постоје. То је добро. Значи да су високог квалитета, јер у противном никоме не би били потребни и не би одлазили“. - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски лист „Гардијан“ пише да се Русија у последњих 15 година променила до непрепознатљивости, истичући да је њен председник Владимир Путин, за разлику од свог претходника, имао велики утицај на своју земљу, али и на цео свет.

На међународном нивоу — изолација, санкције, чак и нови хладни рат, а на унутрашњем плану — највећи рејтинг Путина, без обзира на економски пад, наводи лист, поводом 15. година од његове прве инаугурације.

„Без обзира на то да ли га волите ли не, тешко је порећи да је Путин имао огроман утицај на своју земљу и свет“, сматра „Гардијан“, анализирајући промене и разматрајући их по тачкама.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин — 15 година на власти

Конфликт у Украјини покварио је односе Русије и Запада, али је, како наводи Гардијан, он најновији пример Путинових тврдњи о правима Русије у свом „бившем дворишту“. Аутор чланка даље каже да они који су били изненађени припајањем Крима Русији треба да се сете „Путинове доктрине“ у Грузији.

Описујући односе Русије и НАТО-а, „Гардијан“ тврди да Путин има огромну подршку у Русији и велику подршку на Западу оних који верују да је једини разлог постојања НАТО-а суочавање са нестабилностима које сам ствара. Путин је, према писању британског листа, почео да уверава грађане да је ширење НАТО-а ка истоку претња за Русију.

Називајући његов систем владавине аутократским, „Гардијан“ наводи да је кроз решавање економских питања започела консолидација његове његове моћи.

Осврћући се на „култ личности“ који је Путин градио током 15 година, аутор текста прецизира да се то не би могло назвати култом, већ да се он, разноврсним спортским активностим и хобијима, народу више представља као „мушкарчина“.

Што се тиче економије, аутор текста подсећа да је у време када је дошао на власт Русија изашла из реформи ’90-их и финансијске кризе из 1998. године. Нови председник је, како пише лист, и поред тога што није имао велику економску визију, успео да смањио порез у корист бизниса и реконструише неколико кључних сектора.

„Гардијан“ се осврнуо и његову спољну политику, односно окретање ка Азији, борбу против корупције, строже кажњавање бизнисмена, демографски раст, реформу војске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала