Украјина жели 350 милијарди долара за Донбас

© Sputnik / Ирина Герашченко / Уђи у базу фотографијаПоследице гранатирања Доњецка
Последице гранатирања Доњецка - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјинско Министарство за економски развој и трговину израчунало је износ компензације коју Русија треба да исплати за оружани сукоб на југоистоку земље — 350 милијарди долара, што је аналогно суми из ирачко-кувајтског сукоба.
Доњецка Народна Република - Sputnik Србија
Доњецк и Луганск: Прва годишњица референдума

Први заменик министра за економски развој и трговину Александар Боровик изјавио је данас да је сума, чију исплату очекују од Русије због „агресије на Украјину“, достигла 350 милијарди долара. Како је пренео лист „Вести Украјине“, Кијев ће ускоро одредити коначну цифру и припремити се за борбу.

„У неком тренутку, Русија ће то платити. Ми треба да израчунамо и припремимо се да лобирамо свугде где можемо. Да говоримо — све што видите, то ћете морати да платите“, изјавио је Александар Боровик.

Лист наводи да је Боровик као пример навео исплате компензација Кувајту, након агресије Ирака 1991. године.  

„Добили су 350 милијарди јер, када је Ирак напао Кувајт, решили су да су им дужни 320 милијарди долара. Ако упоредите колико дуго је трајала та агресија и колико дуго је ова агресија Русије против нас — то је скоро исто“, нагласио је министар.

Кијев је покренуо отворену војну операцију у Донбасу у априлу 2014. године. Рат Украјине против Луганске и Доњецке области постао је одговор на проглашење две аутономне републике ЛНР и ДНР. Централне власти земље придају оружаном конфликту статус антитерористичке операције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала