Куманово – нови Рачак?

© Sputnik / Богдан ПантићНасеље Диво код Куманова после терористичких борби
Насеље Диво код Куманова после терористичких борби - Sputnik Србија
Пратите нас
На капијама разрушених кућа црвена ружа, један од симбола које су припадници ОВК често користили за време рата на Косову, поручујући тиме да жале за неким од својих ко је страдао.

Од шездесет кућа у Улици Перо Илиевски у албанском насељу Диво у Куманову, чертрдесет три су буквално сравњене са земљом после недавног напада албанских терориста на овај град.

Изрешетане куће, са рупама од минобацача, срушени кровови, спаљени аутомобили, разбацане дечије играчке… То није могла да уради полиција калашњиковима…Становништву се дели храна, уље, кромпир… 

Скопље са погледом на џамију - Sputnik Србија
Скопље кара, Београду приговара

Ово је сцена коју су јуче, од куће до куће, могли да виде сви светски медији који су се затекли у овом делу Македоније и која неодољиво подсећа на село Рачак, када је Вилијам Вокер свету представио мртве војнике ОВК као албанске цивиле које је побила српска војска. То је, сећамо се, и био мотив за бомбардовање. 

Албанци из овог кумновског насеља и пре постављеног питања ко је за шта крив и како се све то десило, имају спреман одговор — „Ово је урадила македонска власт“.

Немају ни објашњење зашто је у многе капије испред разрушених кућа заденута црвена ружа — један од симбола које су припадници ОВК често користили за време рата на Косову, поручујући тиме да жале за неким. Па ипак, ако их питате да ли им је неко настрадао — рећи ће да није.

Куманово, дим изнад подручја сукоба - Sputnik Србија
Куманово — стратешка тачка за терористе

„Баш те ноћи сам спавао код брата, доле у центру“, објашњава један од Албанца коме је троспратна кућа готово до темеља разрушена.

Други је био код куће, али су му жена и деца били у Прешеву.

„Баш су ту вечер отишли на тазбина. Срећа!“

И тако од куће до куће. Изгледа да су у тренутку напада албанских терориста готово сви из те улице били — у гостима.

Има и оних који су убеђени да ће их похапсити као сараднике терориста, што је чудно, јер, како кажу, нико од њих пре напада није видео ниједног непознатог, а камоли наоружаног човека!

„Све је ово урађено да би опстали на власти! Узели су плаћенике да направе проблем, али им није успело“, рећи ће извесни Арбани, млађи мушкарац, док лопатом избацује део срушеног зида.

У насељу удаљеном само два километра од центра Куманова истакнута је албанска застава.

Наоружани полицајци у зони конфликта у Куманову, 10. мај. - Sputnik Србија
Албанија тражи међународну истрагу за Куманово

Градоначелник Куманова Зоран Дамјановски, члан СДСМ-а, опозиционе странке која ових дана жестоко оптужује власт у Македонији за малверзације и преваре, па чак и политичка убиства, и која би сутра требало да одржи велики митинг у Скопљу, где се очекује 70.000 људи, у насељу Диво дочекан је као свој.

Малобројни Македонци, међу којима су и припадници полиције, који су послати пре два дана у овај град да штите улицу у којој се налази полицијска станица, зграда Општине, Општински Суд и Синан-пашина џамија из 16. века, рећи ће вам у поверењу да се зна да опозиција користи Албанце да постигне циљ.

„Ово је био изрежиран напад у Куманову од почетка до краја. Све је смишљено да се обори власт. Албаци опет имају своје разлоге што сарађују са опозицијом. Они очекују да ће, кад се промени власт, добити и већа права“, објашњава Македонац, полицајац из Куманова, који је био у граду и на дан напада.

Зоран Дамјановски, градоначелник Куманова - Sputnik Србија
Зашто је полиција у Куманову ћутала

Албанци опет тврде да је власт полицију намерно послала у Куманово како би спречила и заплашила народ да не иде на протесте у Скопље.

Занимљиво је да нико од Албанаца неће рећи да су их напали терористи. Неће рећи ни да су они криви, већ да је крива власт, јер није похапсила нападаче на караулу Гошево, па су они наставили да делују.

Македонија неће, као Србија, због свог Рачка добити бомбе, али ће зато опозиција добити оно што јој треба — пажњу света, а можда и власт.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала