Покренут програм за решавање дугова српске привреде

© Фото : freeimages/ilker.Графикон, илустарација
Графикон, илустарација - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар привреде Жељко Сертић и министар правде Никола Селаковић потписали су са представницима Међународне финансијске корпорације и Привредне коморе Србије Меморандум којим је покренут Програм за решавање питања дугова.

Циљ програма је смањење несолвентности и подстицање кредитирања привреде, као и јачање капацитета стечајних управника.

Међународни монетарни фонд - Sputnik Србија
ММФ: Само српска привреда у паду

Меморандум је у име ИФЦ-а потписао регионални менаџер Томас Лубек, који је упозорио да Србија има висок проценат проблематичних кредита, али да није једина у региону, у којем удео ненаплативих кредита износи око 20 одсто, преноси Танјуг.

Према подацима ИФЦ-а, до краја 2014. године удео ненаплативих кредита у портфолију српских банака достигао је 23 процента, што представља раст у односу на 2010. годину, кад је износио 16,7 одсто.

Сертић је указао да добровољно финансијско реструктурирање и стечајеви у Србији иду веома споро због компликоване процедуре и казао да држава припрема измене закона о добровољном финансијском реструктурирању и стечају.

„Веома су компликоване и дуге процедуре и за већину учесника у том процесу нема обавезујућих форми за рокове, трајање процедура, завршетак тих послова“, рекао је Сертић.

Он је додао да је циљ државе да у наредном периоду заинтересује банке да уђу у процесе добровољног, односно вансудског решавања дугова, с обзиром на то да је у претходном периоду било заинтересованих за тај правни инструмент, али да су банке то избегавале.

Говорећи о стечајевима, Сертић је рекао да је циљ да се они убрзају, а не да трају понекад и недопустиво дуго и казао да ће измене Закона о стечају бити припремљене за јавну расправу у договору са Светском банком и ММФ-ом.

„Ми ћемо наћи најбоље решење за садашње економско стање, као и најбоље решење у интересу државе“, рекао је Сертић.

Истакао је да проблем несолвентности српске привреде није проблем од јуче, али да се са њим данас суочавамо и да је то озбиљан проблем који успорава опоравак економије и напоре за јачање приватног сектора.

Бирократија - илустарција - Sputnik Србија
Српска привреда се гуши у бирократији

Министар привреде је казао да ће се са реформама у тој области релаксирати неколико десетина привредних субјеката који имају проблеме дугова.

Селаковић је рекао да је решавање правне регулативе у тој области велики задатак државе у наредном периоду и напоменуо да је правосуђе веома конзервативно, као и да ће министарство у наредном периоду организовати обуке привредних судија, како би се ти спорови брже решавали.

Он је ипак напоменуо да ту инстант решења ни чаробног штапића нема, али да треба радити на томе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала