Ахмети: Нема разлога за рат

© AFP 2022Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице
Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лидер Демократске уније за интеграцију Али Ахмети потврдио је да поједини борци Ослободилачка националне армије ОВК у Македонији припадају Кумановској групи, али истиче да нема разлога за рат, указујући истовремено да се Охридски споразум не поштује кад је у питању албански као званични језик, преноси данас бечки „Пресе“.

Лидер Демократске уније за интеграцију Али Ахмети потврдио је да поједини борци Ослободилачка националне армије ОВК у Македонији припадају Кумановској групи, али истиче да нема разлога за рат, указујући истовремено да се Охридски споразум не поштује кад је у питању албански као званични језик, преноси данас бечки „Пресе“.

Куманово — Туга, пустош, неверица... - Sputnik Србија
Куманово — Туга, пустош, неверица... И црвене руже

„ОВК у Македонији је 2001. демобилисана, јер је то договорено мировним споразумом из Охрида, који је прихваћен од свих чланова. Особе које се сада позивају на ОВК то чине као појединци. Они не могу говорити у име организације и не делују у сагласности са одлуком из 2001. године", поручио је некадашњи шеф албанске ОВК у интервјуу бечком дневнику.
Члан валдајуће коалиције рекао је да не може да негира да познаје поједине људе из Кумановске групе.

Скопље са погледом на џамију - Sputnik Србија
Скопље кара, Београду приговара

„Поједини су били раније чланови ОВК, али то не значи да подржавамо било какве циљеве који су супротни оном што смо се договорили у Охриду 2001“, поручио је Ахмети.

Према његовим речима, настајање и циљеви Кумановске групе остају тајна, додајући да не жели да учествује у теоријама завере.
Ахмети је пренео да тренутно у региону круже дезинформације, те да праве морају пажљиво да се одвоје од гласина и лажних информација.

Зоран Дамјановски, градоначелник Куманова - Sputnik Србија
Зашто је полиција у Куманову ћутала

„Забринут сам због питања зашто је Москва од ове ствари направила тему. Руски министар спољних послова (Сергеј) Лавров је рекао да евроатлантско проширење на Балкану представља провокацију за Русију. И пре неколик дана је Лавров, приликом посете Србији, тврдио да су догађаји у Македонији изазвани од стране НАТО-а, ЕУ и Вашингтона. То снажно одбацујем. Сви наши грађани, Македонци и Албанци, јасно су истакли да желе да приступе НАТО-у“, казао је Ахмети.

Он је додао да ЕУ од Македоније није тражила приступање, већ да је Скопље затражило то од Уније.
Ахмети сматра да постоји могућност да Русија настоји да добије појача утицај у Македонији и поручује да Москва у томе неће имати успеха, јер су ти покушаји у супротности са оним што већина грађана Македоније жели.

На питање да ли, после сукоба у Куманову, постоји опасност од новог рата Ахмети је негирао ту опасност, додајући да за рат нема разлога.

Ахмети је подсетио да Охридски споразум и Устав јасно кажу да албански треба да буде званични језик у целој земљи, али да македонска страна то другачије тумачи, те да око овог питања постоје велике разлике између албанског и македонског политичког блока.

Куманово, дим изнад подручја сукоба - Sputnik Србија
Куманово — стратешка тачка за терористе

С тим у вези, како је објаснио, позвани су стручњаци из Белгије и Швајцарске, који треба да помогну да се изради закон који би у сагласности са Уставом албански учинио званичним језиком.

Упитан да ли је и даље довољан Охридски споразум или је потребан нови како би се регулисао суживот Македонаца и Албанаца у заједничкој македонској држави, Ахмети је оценио да би сваки покушај проналажења нових споразума био корак уназад.

„Морамо да се трудимо да дух и одредбе Охридског споразума буду претворени у дело“, поручио је Ахмети.

Кад је реч о демонстрацијама опозиције, Ахмети је рекао да је уставно право сваког грађанина да протестује, али је нагласио да протести морају бити мирни.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала