Спречити нову експлозију Балкана

© Sputnik / Богдан ПантићНасеље Диво код Куманова после терористичких борби
Насеље Диво код Куманова после терористичких борби - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Македонија је буре барута и зато треба уложити максимум напора како би та криза била решена, упозорава руски експерт Фјодор Лукјанов, професор престижне московске Високе школе економије.

Лукјанов сматра да би Немачка, као централна земља Европске уније, морала озбиљније да се позабави питањем растућих проблема на Балкану.

Скопље, протест - Sputnik Србија
Македонија између чекића и наковња

Криза у Македонији је, према мишљењу Лукјанова, потенцијално веома опасна, с обзиром на албанска стремљења, а Немачка, као место где се одлучује о даљој судбини Европе, морала би овим питањем да се позабави.

„ЕУ је 2001. сматрала да је овај проблем решен, али сада је јасно да је он био само одложен. Очигледно је да је Македонија жариште потенцијалног конфликта. То је одавно било јасно, јер се етнички однос постепено мења у корист Албанаца. Криза се неће тек тако завршити. Зато би овде сви морали да уложе максимум напора за решавање кризе, јер потенцијална експлозија нових промена на Балкану је последње што је потребно“, напомиње руски стручњак.

МиП РФ - Sputnik Србија
Русија: Опасност од провоцирања хаоса на Балкану

Говорећи о односима Русије и Немачке, он указује да од тога како ће се ти односи развијати умногоме зависи будућност читавог евроазијског простора.

„Тако испада да је Немачка једина озбиљна и ефикасна европска држава, и економски и политички гледано, и она мора да преузима одговорност о којој пре пет година није ни размишљала — спасавање и трансформацију Европске уније. А из тога много шта проистиче, као што је преиспитивање односа са спољним партнерима, као што су САД и Русија“, каже Лукјанов и додаје да је нова улога Немачкој „помало застрашујућа“ јер су се „одучили“ од лидерске позиције, али немају куд и зато траже начина да све то избалансирају.

Косовска полиција - Sputnik Србија
Тероризам — крхка безбедност на Балкану

Без обзира на кризе, попут ове са Украјином, Немачка за Русију остаје држава која у великој мери, ако не и у целости, опредељује будућност ЕУ, и држава која је и кроз историју била и биће окренута ка Истоку, закључио је Лукјанов на предавању посвећеном руско-немачким односима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала