ИД заузела древну Палмиру, убијено 17 људи

© AFP 2023 / JOSEPH EID Антички град Толмира
Антички град Толмира - Sputnik Србија
Пратите нас
Џихадисти Исламске државе убили су у Палмири најмање 17 људи откако су је освојили, међу њима припаднике сиријских оружаних снага и провладине цивиле, саопштила је данас Опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону.

Некима од убијених одсечена је глава, каже се у саопштењу.

Исламска држава је заузела Палмиру у среду. Опсерваторија је навела да је ИД убила укупно 49 људи у области у близини Палмире док је напредовала према том граду, преноси Танјуг.

Музеј у Мосулу. - Sputnik Србија
Џихадисти уништили рушевине древног Нимруда

Канцеларија Уједињених нација за људска права саопштила је раније данас да је приближно једна трећина од 200.000 становника Палмире побегла је из тог града у последњих пар дана, за време борби владиних снага и припадника Исламске државе.

Представница УН Равина Шамдасани је рекла, позивајући се на поуздане изворе, да је било извештаја да су владине снаге спречиле цивиле да оду пре него што они сами побегну пред припадницима Исламске државе који су после и преузели контролу над градом.

„Према извештајима, припадници ИД ишли су од врата до врата и тако претраживали град, тражећи људе повезане са владом. Јављено је да су ове седмице извршили егзекуцију над најмање 14 цивила“, рекла је Шамдасани, а пренео Ројтерс.

Медина - Sputnik Србија
Нови циљ Исламске државе – освајање Саудијске Арабије

Снаге Исламске државе преузеле су јутрос потпуну контролу над Палмиром угрозивши тако артефакте од непроцењиве вредности.

Озлоглашени џихадисти који су прошле године оснивали калифат на територији Ирака и Сирије, прокрчили су пут у Палмиру пешице, после продора на север града. Палмира се налази на Унесковој листи светске културне баштине и представља праву оазу са рушевинама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала