Кубанске вакцине и лекови ускоро у Србији

© AFP 2023Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија
Пратите нас
Посета државне делегације Србије Куби прва је која је резултирала конкретним договорима о коришћењу одређених кубанских лекова и вакцина у Србији, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и најавио да ће бити формирана међувладина комисија која ће бити задужена за спровођење постигнутих договора.

Он је навео да је најављена посета делегације ресорног министарства Куби први корак ка остварењу постигнутих договора и додао да је могућност да Србија са Кубом производи одређене вакцине историјска шанса за нашу земљу.

„У делегацији, која ће ускоро отпутовати на Кубу биће представници института ’Торлак‘, Инспекције министарства здравља, Агенције за лекове и медицинска средства, као и представници фармацеутске индустрије“, рекао је Лончар за РТС.

Вакцина - Sputnik Србија
Николић и Лончар доносе лек против рака у Србију?

Он је истакао да ниједна процедура неће бити прекршена, већ да се тражи одговарајућ начин на који би лекови могли да се нађу у Србији, подсећајући да је реч о вакцини за рак плућа и леку за дијабетично стопало, односно за ране на стопалу.

Према његовим речима, најизвесније је да се постигне договор о увозу нерегистрованог лека, што отвара могућност да се спроведу студије у оквиру којих би пацијентима, уз њихов потпис, лек био доступан.

„У неким земљама је испитивање тог лека већ у трећој фази и ми то не можемо да стигнемо, али у случају да се заврше та испитивања и да негде лек региструје, ми онда по закону имамо права да га и ми региструјемо. Али до тада најбитније је да се лек што пре нађе код нас“, рекао је Лончар.

Он је рекао да велики број наших људи одлази на Кубу покушавајући да пронађу и користе одређене лекове, и да је на држави да уради све што може да ти лекови буду доступни и у Србији.

„Ти лекови не могу да се купе регуларно, већ неким другим каналима. Док ти лекови дођу овде, питање је да ли је испоштован хладан ланац, да ли се лекови примењују како треба, уколико их узимате на своју руку а имате контраиндикације, немате коме да се жалите… све су то проблеми које имају наши људи који желе те лекове“, навео је министар.

Лончар је навео и да би евентуална заједничка производња вакцина била велика шанса за Институт „Торлак“.

Задатак делегација које ће се састати у Хавани, додао је, управо је да одлуче шта је то што бисмо могли овде да производимо.

„У ’Торлак‘ мора да се уложи, наша намера је да пронађемо стратешког партнера који ће уложити у опрему која је потребна да би се наставило са радом јер институт има стручњаке и може да ради оно за шта је намењен“, закључио је Лончар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала