Вучић: Тачи не зна шта је геноцид

© Фото : TANJUG/ RADE PRELICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да Србија припрема одговор на најаву косовског министра спољних послова Хашима Тачија да ће Приштина ускоро покренути тужбу против Србије за геноцид, али и додао да не разуме такву изјаву и да она није утемељена на чињеницама.

„Морам да признам да то не разумем. Ја све наше саговорнике и у Бриселу и свуда, као што знате, поштујем, ниједног се не плашим, али господин Тачи није баш правник и он се баш не разуме у то шта је геноцид“, казао је Вучић у Тирани, где борави у дводневној посети.

Српски премијер сматра да је то начин да се скрене прича са формирања специјалног суда о чему би одлука требало да се донесе сутра или прекосутра.

„Па хајде онда да причамо о нечем што никакве везе са чињеницама нема“, казао је Вучић.

Александар Вучић и Еди Рама на конференцији за новинаре - Sputnik Србија
Вучић и Рама за мир, упркос разликама око Косова (видео)

На питање да ли ту изјаву схвата озбиљно, Вучић је казао да он све схвата веома озбиљно.

„И ми припремамо наш одговор, али ово није довољно одговорно да бих сувише озбиљно узимао у разматрање“, поручио је Вучић.

Посета добра за будућност, дати шансу економији

Вучић оценио је да је његова посета Албанији добра за будућност два народа и две земље, да разлике јесу евидентне и да су испољене у разговорима, али да се храбро кренуло у процес који може да донесе само бољитак.

„Много пута смо ратовали, проблеме једни другима направили и сматрам да је важно да у будућност гледамо заједнички, да и једни и други желимо да будемо део ЕУ“, рекао је Вучић и подвукао да обе земље желе што боље међусобне односе.

Хашим Тачи - Sputnik Србија
Тужба Приштине против Србије нема ни теоретске шансе

Премијер је за Радио-телевизију Србије рекао да Србија има велику прилику за економски утицај у Албанији, да ће позвати српске инвеститоре и бизнисмене да посете Албанију и договарати са представницима Албаније како и на који начин да инвестирају, али и такође позвати инвеститоре из Албаније да улажу у Србији.

„Сматрам да обим трговинске размене, који данас износи 109 милиона евра, можемо у наредних 10 година да повећамо на 500 милиона“, оценио је премијер и истакао да би то био велики успех Србије.

Како је рекао, Албанија је једна од земаља са којом можемо да имамо и суфицит и добру економску размену.

Он је додао и да постоји велики интерес код Албанаца да има што више туриста из Србије и да дођу на њихово приморје, као што је и интерес Србије да што више гостију дође из Албаније.

„Мислим да је и политички веома важно да смо показали да можемо да разговарамо са онима са којима смо били два одвојена друштва у претходном периоду — и када имамо разлике и када су те разлике не мале, да можемо цивилизовано да разговарамо и проблеме решавамо“, рекао је Вучић.

Мир је потребан више него икада

Како је рекао, Србија и Албанија су две земље-матице два народа који су најбројнији на западном Балкану и очигледно је да ће од тих односа и зависити будућност Западног Балкана.

„Нама је потребан мир и стабилност више него икада“, рекао је Вучић.

Скендербегов трг у Тирани, Албанија - Sputnik Србија
Срби у Албанији: Не поштују се права српске мањине

Он је рекао да и у Албанији поштују економске мере које је спровела Влада Србије и верује да ће се у наредном периоду разговарати само о ауто-путевима, о пругама и о стварима о којима се мора размишљати у будућности и „нашу децу да обучавамо и учимо, а не да их спремамо за ратове“.

„Мислим да је то велика предност и добробит која је произилази из овог састанка“, рекао је премијер.

Донећемо закон о заштити мањина

Вучић, који се данас састао и са представницима Срба који живе у Албанији, рекао је да се није сагласио са оценом премијера Албаније о односу према њима.

Како је рекао, они не уче српски језик, у Враки и Скадру дато је право за учење босанског, али не и српског језика, а у том подручју, како кажу саговорници Срби, њих има око 30.000 и нису задовољни својим положајем.

„Указао сам на то недвосмислено у разговорима и са премијером и председником Албаније… Саслушали су шта сам рекао — био сам врло отворен да чујем све примедбе по питању нашег односа према Албанцима у Прешеву и делу Бујановца и увек можете да поправите тај однос. Ми мислимо да смо дали много већа права Албанцима него што су они дали Србима“, рекао је Вучић.

Како је рекао, покушали су саговорници да „направе вратоломију“ и да, пошто је из њиховог угла Косово независно, пореде положај Албанаца на југу Србије са положајем Срба на северу Косова.

То је наравно политичка игра, рекао је премијер Србије.

„Ми смо спремни увек да разговарамо о унапређењу права Албанаца… сада ћемо да завршимо породилиште у Бујановцу и то је добра вест, али исто тако ћемо тражити и покушавати да донесемо закон о заштити мањина који бисмо на билатералном нивоу донели“, рекао је премијер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала