ДСС у коалиционом вртлогу

© AFP 2022Санда Рашковић - Ивић
Санда Рашковић - Ивић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Демократска странка Србије уздрмана је расправама о останку у коалицији на нивоу града Београда. Ни после Главног одбора, страсти се нису смириле. Док Председница Санда Рашковић Ивић тврди да је у странци све у реду, дотле председник Извршног одбора ДСС-а Андреја Младеновић каже да о останку у београдској коалицији тек треба да се расправља.

Странка која је у прошлој деценији имала председника државе и премијера и без које је политички живот у Србији изгледао незамислив, данас пролази кроз тежак период. Расправе о напуштању коалиције у Београду, готово су поцепале Демократску странку Србије.

Санда Рашковић - Ивић - Sputnik Србија
Санда Рашковић Ивић остаје на челу ДСС

Међутим, председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић каже да је стање у тој странци стабилно. Ивић каже да ће у будућем периоду ДСС продубити сарадњу са покретом Двери, као и да заједно са њима планира посету Русији.

„Код нас се поштује Статут. Он каже да о томе прво мора да се изјасни београдски одбор који се није састао од када сам изабрана за председницу странке. После њега би о томе требало да се изјасни Председништво. Председништво је већ било заузело став и око Лекс специјалиса и око пројекта ‘Београд на води’. Ми смо као странка позвали Владу Србије, етикетирајући Лекс специјалис као један од најкоруптивнијих и најгорих закона, да одустане од овог пројекта“, каже она коментаришући ситуацију у Градском одбору ДСС-а.

Застава Србије - Sputnik Србија
Десница у Србији — снага без правог вође и партије

Једним делом, став Председништва се зна, а оно је старије од београдског Одбора, додаје Санда Рашковић Ивић. Председништво, као што је дало сагласност прошле године Градском одбору ДСС-а да уђе у власт, ове године може ту сагласност и да ускрати. Она не жели да прејудицира одлуке и жели да сачека одлуку Градског одбора странке, али напомиње да се Председништво већ негативно изјаснило око пројекта „Београд на води“.

Са друге стране, Андреја Младеновић, председник Извршног одбора ДСС и заменик градоначелника Београда, жали што су односи унутар странке постали тема медијских спекулација.

„То је нешто што сигурно није добро. Када се странка бави сама собом и својим унутрашњим односима, то није нешто што може да донесе неки квалитет и привуче бираче“, сматра Младеновић.

Протест противника пројекта Београд на води испред зграде Геозавода у Београду - Sputnik Србија
Протест против уговора за „Београд на води“

Он се нада да ће ДСС ускоро престати да привлачи медијску пажњу због унутрашњих превирања и да ће бити присутна у медијима због политике коју заступа. Састанак Градског одбора ДСС-а биће организован у наредном периоду, каже Младеновић.

„Ми ћемо унутар странке гледати да нађемо решења која су најбоља и најадекватнија да се ова ситуација превазиђе“, каже Младеновић.

Што се тиче одлука странке, оне су увек биле поштоване. Одлуке странке су да се за сада не напуштају локалне коалиције. То важи и за Београд.

„Постоје одређене одлуке. То што неки високи функционери износе ставове који нису у складу са тим одлукама, правдајући се да су то лични ставови, то је проблем који ћемо гледати да решимо у самој странци“, додаје Младеновић.

За ДСС не би било добро да напушта било коју локалну коалицију, оценио је Младеновић. Он је мишљења да Београд не може да се изузме и да буде посебна тема у односу на остале локалне коалиције у којима учествује. За Младеновића, све је то наметнута тема у циљу унутарстраначког разрачунавања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала