Тоалети у лифтовима ускоро у Јапану

© AP Photo / Koji SasaharaЈапански изум ве-це шоља на мотору
Јапански изум ве-це шоља на мотору - Sputnik Србија
Пратите нас
Услед све чешћих снажних земљотреса у Јапану, та држава разматра да уведе тоалете у лифтове и обезбеди залихе воде за хитне случајеве, рекао је данас јапански званичник из Удружења произвођача лифтова.

Он је додао да је одржан састанак, на коме су се званичници Министарства грађевине и удружења за индустрију лифтова сагласили да размотре увођење тоалета за коришћење у хитним случајевима.

Рихтерова скала - Sputnik Србија
Јак земљотрес погодио Јапан

До те одлуке је дошло након што је десетине становника остало жедно и заглављено у лифтовима, неки чак и дуже од сат времена, после земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је у суботу погодио Јапан.

Иако се већина лифтова аутоматски зауставила на првом следећем спрату и њихова врата су се отворила, 14 особа је остало заробљено између спратова.

За инсталирање тоалета ће се можда користити картонске структуре на расклапање са изнутра водоотпорним торбама или материјалом који апсорбује течност, преноси АФП.

जापान में ज्वालामुखी फटा, निवासियों को निकालने का आदेश - Sputnik Србија
Узбуна у Јапану због ерупције вулкана (видео, фото)

У неким од недавно изграђених лифтова постоје места за седење, која су направљена због све већег броја припадника старије популације, те би једини начин за инсталирање таквих тоалета био испод седишта.

Од 620.000 јавних лифтова или лифтова у комерцијалним зградама у Јапану, њих 20 одсто је у Токију, а Јапан лежи на раскрсници четири тектонске плоче, те га често погађају снажни земљотреси.

Сеизмолози најављују да ће престоницу скоро сигурно погодити јак земљотрес у наредних неколико деценија, а према проценама владе то може довести до заробљавања око 17.000 држављана у лифтовима.

Епицентар земљотреса који је погодио Јапан у суботу био је на око 900 километара јужно од Токија, у Тихом океану, али се осетио широм земље.

Нико није погинуо, а 12 особа је повређено, наводи токијски ватрогасни одсек.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала