Срби у Црној Гори инсистирају на својим правима

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Спојене заставе Србије и Црне Горе
Спојене заставе Србије и Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Срби у Црној Гори су дискриминисани у постреферендумској Црној Гори и намеравају да истрају на остварењу својих права, нагласили су представници Срба који су данас, после Самита лидера „Брдо-Бриони“ процеса, разговарали са председником Србије Томиславом Николићем, у чију част је и приређен пријем.

Председник Управног одбора „Матице српске“ у Црној Гори Владимир Божовић, који је учествовао у разговору са председником Николићем, рекао је Танјугу да су Срби у овој земљи изложени дискриминацији и да су Николићу представили одређене проблеме са којима се суочавају.

„Председник Николић нас је саслушао, са већином проблема је био упознат, али смо га упознали и са са неким новим стварима и надамо се да ће од тог састанка бити конкретних плодова у наредном периоду“, казао је Божовић.

Он је истакао да је најакутнији проблем што су Срби у постреферендумској Црној Гори избачени из система, што су изложени „једној бруталној дискриминацији на плану културе, остварења елементарних права, као што је право српске језичке заједнице“.

Ћирилица - Sputnik Србија
Српски и ћирилица угрожени у Црној Гори

У последње време, према његовим речима, присутан је растући притисак на Српску православну цркву, а тај тренд ће, како оцењује, на основу упорности и снаге коју исказује тренутни црногорски режим, бити настављен.

Србија, као матица, према речима Божовића, може да помогне у смислу политичког утицаја, у конкретним договорима са представницима власти у Црној Гори, али и, како је речено на састанку, кроз развој одређених пројеката, пре свега на културном нивоу и значајнијем присуству у медијској сфери.

Упитан о броју Срба у Црној Гори, Божовић је рекао да постоји „процена“ Завода за статистику, која има идеолошко-политички карактер, а која наводи да је удео Срба у становништву 27 одсто.

„Знамо, с обзиром на степен манипулације и притисака током пописа, да је број Срба изнад 33 одсто. Не смемо да занемаримо да је српска језичка заједница у Црној Гори близу 50 одсто, што је значајан податак. Имамо три идентитетска стуба — припадност нацији, језичкој заједници и цркви. Ако узмемо у обзир сва три, статистички гледано можемо да кажемо да стојимо одлично, али фактички гледано ми смо избачени из система и трпимо бруталну дискриминацију од стране црногорског режима“, поручио је Божовић.

Предузетник из Грбља Марко Бато Церовић изразио је задовољство што је председник Николић издвојио време за Србе у Црној Гори.

Он је рекао да је битно да Срби у Црној Гори истрају и изразио наду да ће они стећи, односно добити оно што треба да имају.

„Ми смо своји на својему. Вековима смо овде и нећемо никада прихватити да будемо мањина у Црној Гори, већ смо конститутивни, а може се рећи и већински народ“, казао је Церовић, који је и председник фудбалског прволигаша Грбаљ.

„Желимо кроз цивилизован, законом дозвољен начин, да остваримо своја права која нам се перманентно ускраћују. Надамо се да ће наши рођаци увидети да греше. Бићемо упорни и непоколобљиви у свему томе“, поручио је он.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала