Резолуција о Сребреници ускоро и у ЕП?

© AP Photo / Amel EmricСребреница гробље
Сребреница гробље - Sputnik Србија
Пратите нас
Осим у Савету безбедности Уједињених нација, предлог резолуције о Сребреници могао би следећег месеца да се нађе и на дневном реду Европског парламента, под условом да се о томе сложе главне посланичке групе.

Предлог резолуције, у којој се одаје почаст сребреничким жртвама, а европске институције позивају да предузму све мере да се такав злочин више никад не понови, сачинио је европски посланик Иван Јаковчић, а усвојила га је Алијанса европских либерала и демократа (АЛДЕ), трећа најјача група у ЕП.

Сребреница - Sputnik Србија
Резолуција о Сребреници — притисак на Србију?

„Веома је важно што је нацрт резолуције једногласно прихваћен у АЛДЕ, а међу посланичким групама су у току консултације како обележити ову највећу трагедију у Европи после Другог светског рата“, рекао је Јаковчић за Танјуг.

Упитан по чему се његов предлог разликује од резолуције на исту тему коју је ЕП усвојио још 2009, а у којој је 11. јул проглашен Европским даном сећања на жртве Сребренице, Јаковчић одговара да он садржи и позив ЕУ да отвори јасну европску перспективу свим земљама Западног Балкана.

„То је додатна политичка порука, а жеља ми је да геноцид који се догодио и туга која још траје постану светло за перспективу нових генерација свих земаља Балкана“, казао је посланик, који је у Парламент изабран преко хрватског Истарског демократског савеза (ИДС).

Вацлав Дворжак - Sputnik Србија
Доказаћу да је Сребреница велика лаж

Да би Јаковчићев предлог био уврштен на дневни ред пленарне седнице која ће бити одржана у Стразбуру од 6. до 9. јула, уочи десетогодишњице злочина, с тим би требало да се сложе и представници других великих посланичких група.

„Могуће је да ће се Председништво ЕП одлучити за неки други формат, али сам сигуран да ће Парламент обележити сребреничку тугу, јер је то наша људска и морална обавеза“, рекао је Јаковчић Танјугу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала