Реконструкција: Сви би у Вучићев загрљај

© AFP 2022Александар Вучић и Борис Тадић
Александар Вучић и Борис Тадић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Било ко од оних који се сада нуде не може да буде ни од какве користи Вучићу и нема никакву тежину. Неће бити замене постојећих партнера у Влади.

Кратка али слатка реконструкција Владе Србије, како ју је у једном тренутку назвао премијер Александар Вучић, изгледа да ће сачекати јесен или, још вероватније, почетак следеће године.

Иако је председник Владе најавио да ће она бити готова за један дан и да неће имати елементе „шпанске серије“, то не спречава заинтересоване кандидате који би желели да буду део Вучићеве владе да, што директно, што преко својих посредника, проследе „пријаве“ на кастинг за министра.

Тадић и Јовановић спремни за аудицију

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић најавио реконструкцију Владе

Најгласнија у томе је Социјалдемократска странка Бориса Тадића. Мада се и либерали Чедомира Јовановића потајно спремају за аудицију код премијера. И једни и други „пикирају“ место Социјалистичке партије Србије, тачније позицију министра спољних послова, коју тренутно заузима Ивица Дачић.

Саговорници Спутњика, међутим, тврде да реконструкција владе, ако је, како неки од њих кажу, уопште и буде, сада није у првом плану. Пре свега због спољнополитичке ситуације. Политички аналитичари Дејан Вук Станковић и Драгомир Анђелковић подсећају да Вучићу ни сада није неопходан коалициони партнер, али додају да ће, ако реконструкције и буде, она бити делимична. У сваком случају, слажу се да неће бити замене постојећих партнера у Влади.

Анђелковић сматра да цела ствар око реконструкције Владе Србије није још, како каже, зрела.

Каква корист од „удавача

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Ко хоће да остане у Влади — мораће да ради

„Чини ми се да било ко од оних који се сада нуде не може да буде ни од какве користи Вучићу и нема никакву тежину. Мислим да се више ради о саморекламирању, него о било каквој потреби Владе за новим партнерима“, наводи Анђелковић.

Он такође сматра да је СПС сигуран у Влади и да ће, ако буде неких промена, то бити на нивоу појединаца, али не и партнера.

„Не мислим да је реконструкција реална у овом тренутку, поготову кад се Србија суочава са новим пакетом притисака. Целовита реконструкција би створила политичку кризу. С друге стране, ако би Тадић могао да докаже да може да релаксира притисак на Србију и да регулише предстојеће проблеме са Немачком, сигурно би му сва врата била отворена, али ми се чини да је то немогуће, јер то није могао ни док је имао власт“, оцењује Анђелковић.

У исто време, Дејан Вук Станковић на питање ко се највише нуди да постане део Вучићевог тима каже да је то тренутно тема која је стављена ад акта.

Делимична реконструкција

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Нема потребе да ме неко штити

„Још ће се одређено време размишљати на ту тему, и мислим да ће опстати само они појединци који буду имали резултате. Могуће је да ће доћи и неки други људи који могу да буду одговорни и компетентни, али мислим да је та тема у овом тренутку мало преурањена, барем до септембра месеца када ће бити саопштено ко ће и да ли ће неко бити замењен“, објашњава Станковић.

Он сматра да је најреалнија варијанта нека делимична реконструкција Владе, напомињући да му не делује као изборна опција замена партнера у Влади. Мада…

„Не можете ни ту опцију потпуно да искључите, мада мислим ће прва опција бити СПС“, каже Станковић.

Премијер Србије је својевремено навео четири сценарија за реконструкцију Владе Србије; промене коалиционих снага, значајније промене у СНС-у, промену на челу Владе, а четврти — да не буде никаквих промена до децембра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала