Србија је чувар мира на Балкану

© AP Photo / Hektor PustinaПремијер Александар Вучић
Премијер Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је основна улога Србије да буде чувар мира и стабилности на Балкану.

Вучић је то рекао на Конференцији почасних конзула, истичући да је за Србију велики изазов очување те стабилности и да ће у то уложити огромну енергију и снагу.

„Србија мора да буде чувар мира и стабилности на Балкану“, рекао је Вучић почасним конзулима који су у Београд допутовали из целог света, указујући да је то морална обавеза наше земље.

„Они који то не разумеју боље да не улазе на српску политику или да буду значајни представници на српској политичкој сцени“, навео је Вучић.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Радим у интересу грађана, а не великих сила

Премијер је обавестио почасне конзуле о економским реформама које су покренуте и које су подржане од свих значајних светских институција. Те реформе, казао је, дају своје прве резултате, дају прве уштеде, а имамо и повећање на приходној страни буџета.

Ми ћемо са тим мерама наставити, рекао је премијер, који очекује да ће наши грађани свакако пре краја године осетити бољитак у својим новчаницама.

„Јер наш народ је заслужан, не они који су све критиковали зарад критике, већ наш народ који је стрпљиво веровао у оно што радимо, веровао у себе, у своју снагу и успео да допринесе да данас нико о Србији не говори као о земљи која је пред банкротом“, навео је Вучић.

Подсетио је да се пре само годину-две причало само о томе.

Јачати углед Србије у свету

Данас се, истакао је, о Србији у целом свету говори с великим уважавањем и поштовањем.

„Србија је на европском путу, Србија је успела да сачува своје традиционално пријатељске односе са Русијом и другим земљама некадашњег источног блока. Такође у економском смислу Србија јесте на добром путу и оно што за нас представља изазов у наредном периоду биће очување пуне политичке стабилности“, рекао је премијер.

Он је истакао да ће управо у то Србија морати да уложи огромну енергију и снагу да би био сачуван мир пре свега и будућност за нашу децу.

„Уз очување политичке стабилности долази и нешто у чему бих и вас, као председник Владе, замолио да нам помогнете, а то је јачање угледа Србије у вашим земљама, да утичете на долазак што је могуће већег броја инвеститора у нашу земљу“, рекао је премијер.

Добре прилике за улагања

Србија, истакао је, нуди највеће тржиште без царина. Такође, додао је, Србија има уговоре о слободној трговини са великим земљама које имају милијарду становника. Осим уговора са земљама ЦЕФТА, имамо уговоре са Турском, Русијом, Белорусијом, Казаxстаном, те са многим другим земљама, навео је премијер.

Србија, напоменуо је, има уговоре о избегавању двоструког опорезивања, али и добру и школовану радну снагу. За инвеститоре, казао је, значајно је да се у Србији порези не мењају свакога дана и да су нижи, посебно ПДВ, од свих држава у читавом региону.

„У Србији су прилике за улагања боље него у осталим земљама. Ми имамо услове да помогнемо компанијама које запошљавању велики број људи или долазе са значајним инвестицијама“, навео је Вучић захваливши почасним конзулима, који су, како је речено, у Београд допутовали о свом трошку, за све оно што су до сада чинили за Србију.

Пожелевши им добродошлицу, Вучић је изразио уверење да ће они знати на најбољи могући начин да проведу време у Србији, као и да очекује да ће наредне године имати прилику да заједно анализирају постигнуто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала