Харадинај пуштен из притвора

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIРамуш Харадинај
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши командант ОВК Рамуш Харадинај пуштен је из притвора након што је изведен пред истражног судију у Словенији, сазнаје РТС. Харадинај тврди да није био ухапшен, већ да је само задржан на љубљанском аеродрому до разјашњења процедуре у вези са потерницом Србије која датира из 2006. године.

Косовски медији јавили су раније данас да је Харадинај ухапшен у Љубљани по повратку из Берлина.

Међутим, Даут Харадинај, рођени брат Харадинаја, рекао је за Спутњик да његов брат није ухапшен на љубљанском аеродрому, како су навели приштински медији. 

„Он је само задржан на аеродрому у Словенији у Љубљани, на основу старе Итерполове потернице коју је издала Србија 2006. године. Очекујемо да ће проблем бити решен и да ће га ускоро пустити да лети за Швајцарску, каже он.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Претња сукобима у Приштини: Харадинај најављује „косовско пролеће“

Даут Харадинај, коментаришући овај инцидент, каже да је то „стара игра, коју је играо и Милошевић“.

„Али Србија мора да схвати да таквим понашањем не може у Европску унију, и да треба да зна да се он неколико пута до сада суочавао са овом потерницом и да је сваки пут ослобођен“, тврди Даут Харадинај.

И сам Харадинај реаговао је на информацију о хапшењу, рекавши за агенцију „Косова прес“ да није ухапшен, већ да је само задржан на љубљанском аеродрому до разјашњења процедуре у вези са потерицом Србије која датира из 2006.

Он је рекао да је разочаран у словеначке власти и упоредио их са, како се наводи, властима Србије.

„На свим аеродромима је ова потерница уклоњена осим на овом у Љубљани. Током пута сам прошао неколико аеродрома и нисам имао проблема. Али, ови (Словенци) су исти као и они (Срби), њихова браћа“, рекао је Харадинај.

Лидер АЗБК ће, наводи агенција, остати на аеродрому у Љубљани још неколико часова док не буде завршена комплетна процедура.

Приштински медији јавили су раније да је Рамуш Харадинај ухапшен по потерници коју је за њим расписала Србија 2006. године, на аеродрому у Љубљани, приликом повратка из званичне посете Немачкој.

АЗБК је убрзо након те информације осудила његово хапшење и затражила хитно пуштање свог лидера на слободу.

Српска оптужница се односи на злочин код Радоњићког језера који се десио током сукоба на КиМ 1998. и 1999. године. Тада је убијено најмање 34 цивила српске и албанске националности. 

Рамуш Харадинај је бивши вођа ОВК и бивши косовски премијер.

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи - Sputnik Србија
Харадинај за размену територија Србије и Косова

Хашки суд је ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин 2012. године. Тада су Харадинај и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај пуштени на слободу.

Tрибунал je изрекао ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, од којих је главна да је било удруженог злочиначког подухвата.

Оптужница за Харадинаја тицала се злочина који су почињени од 1. марта до 30. септембра 1998. у време кад је он био командант такозване оперативне зоне Дукађин (Метохија).

То је био други пут да је Харадинај ослобођен оптужби. Претходно, по окончању првог суђења, по оптужници за злочине на ширем подручју западног Косова, Харадинај и Баљај су ослобођени оптужби и пуштени на слободу, док је Брахимај био осуђен на шест година затвора.

Словеначка полиција: Ухапшен држављанин Косова

Портпарол словеначке полиције Бојан Кос потврдио је за приштински портал „Лајми“ да је на аеродрому у Љубљани после подне ухапшен један косовски држављанин који чека извођење пред истражног судију Окружног суда у Крању.

Не наводећи име држављанина Косова, Кос је рекао да је он ухапшен по потерници Интерпола коју је расписала Србија.

Како је казао, поступак у вези са тим хапшењем биће окончан након свих судских процедура.

„Због поверљивости личних података само можемо да потврдимо хапшење једног косовског држављанина по потерници Интерпола коју је расписала Србија“, рекао је Кос.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала