Европски парламент ће усвојити резолуцију о Сребреници

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINЕвропски парламент
Европски парламент - Sputnik Србија
Пратите нас
Европски парламент сигурно ће усвојити резолуцију о Сребреници као поруку свету да се такве ствари не би смеле догађати, али се ипак догађају, изјавио је посланик групе Савеза либерала и демократа за Европу (АЛДЕ) Иво Вајгл.
Сребреница гробље - Sputnik Србија
Сребреница — Запад неће попустити

Вајгл, који је и бивши шеф словеначке дипломатије, а сада посланик странке која је иницирала доношење резолуције у ЕП, рекао је да се о Западном Балкану, нажалост, још може говорити као о делу континента где постоје латентне претње, претензије на основу збивања из прошлости и неприхватања основних правила демократске парламентарне праксе.

Он је сагласан са премијером Србије Александром Вучићем, који је рекао да највећу претњу за регионалну стабилност не представљају односи Београда и Приштине, већ ситуација у Босни и Херцеговини.

Сребреница - Sputnik Србија
Сребреница — докле више манипулација

Вајгл је додао да је сваки корак у сређивању међусобних односа допринос миру и стабилности и води реализацији евроатлантске перспективе свих држава некадашње СФРЈ.

„То је несумњиво онај циљ који Западном Балкану обећава трајну стабилност, напредак и мир, због тога треба са великом пажњом идентификовати потенцијалне тачке за нове сукобе, у првом реду и око Македоније“, рекао је он за „Данас“.

Вајгл сматра да се морају решавати отворена питања међу државама и да их не треба одлагати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала