Европски економисти: ЕУ треба да промени политику

© AFP 2023 / Angelos Tzortzinis Застава Грчке вијори се на Акропољу
Застава Грчке вијори се на Акропољу - Sputnik Србија
Пратите нас
Погрешно је тражити од Грчке да се обавеже на стари програм који је очигледно пропао, поручили су познати светски економисти у писму које објављује британски „Фајненшел тајмс“, који апелују на одбацивање политике штедње.
Људи читају новине у центру Атине 30. јуна, 2015 - Sputnik Србија
Грцима ће да сване ако држава банкротира

„Погрешно је тражити од Грчке да се обавеже на стари програм који је очигледно пропао, који су Грци одбацили на изборима и за који велики број економиста (укључујући и нас) верује да је од почетка био погрешан“, поручили су амерички нобеловац Џозеф Стиглиц и водећи француски економиста Тома Пикети, на челу деветнаест потписника текста у коме од кредитора траже хуманији приступ.

Они се залажу за дугорочни споразум између Грчке и кредитора, „иначе ће доћи до краха који ће представљати велики ризик за европску и светску економију, чак и за европски пројекат који је еврозона требало да оснажи“.

„Сириза је једина нада за легитимитет у Грчкој“, поручују економисти, упозоравајући да би неуспех у преговорима отворио пут радикалним опцијама.

Јанис Варуфакис - Sputnik Србија
Грчка одбила да плати дуг ММФ-у

Потписници писма се залажу за хитно доношење „програма за обнову Грчке (и ЕУ у целини), ослањајући се на огромну финансијску снагу еврозоне, како би се промовисале инвестиције и млади Европљани спасли од огромне незапослености, кроз мере које ће данас повећати запослење, а привредни развој у будућности“.

То би, сматрају утицајни економисти, довело до економске обнове Европске уније, на коју би Европљани поново били поносни.

„Начин на који се буду понашали према Грчкој послаће поруку партнерима у еврозони. Као Маршалов план, нека то буде порука наде, а не безнађа“, поручује се у писму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала