У Русији откривен улаз у подземни свет

© Sputnik / Yuriy Kaver / Уђи у базу фотографијаМесто за камповање узгајивача ирваса
Место за камповање узгајивача ирваса - Sputnik Србија
Пратите нас
У заборављеном делу северне Европе археолози проучавају Хејбидју Педар, место жртвовања у северној ненетској аутономној области Русије. Локално становништво верује да се на том месту налази улаз у подземни свет.
Праздник летнего солнцестояния в селе Окунево - Sputnik Србија
Обичаји старих Словена у централној Русији

Велики древни храм у облику шестоугла случајно је 1947. године открио познати геолог Георгиј Чернов. Двадесет година касније археолози су на том месту пронашли накит и оружје од челика, а ентузијасти који се баве езотеријом спекулишу да би то могао бити дом Гога и Магога, који се често повезују са пророчанствима о „крају света“.

На локалитету су пронађене и керамичке фигурице ирваса, а археолози их повезују са мештанима ненетске области, који им приписују различите моћи.

„Замислите храм у облику шестоугла, дугачак 13 метара, оријентисан осом север-југ, са забатом, троугластим кровом и подом покривеним јаркоцрвеном бојом, која је до данас задржала свежину. И све то у поларном региону, где наука доводи у питање сам опстанак људи!“, написао је редитељ Вјачеслав Мешчерјанов 1967. године, када је снимао на локалитету.

Извештаји из те и 2012. године не помињу шестоугаони облик налазишта, па се мислило да је опис можда био плод креативности филмског ствараоца.

© Фото : naomuseumМесто жртвовања Хејбидја Педар
Место жртвовања Хејбидја Педар - Sputnik Србија
Место жртвовања Хејбидја Педар

Археолози имају ограничено време за истраживање локалитета, пре него што ерозија уништи тло. Треба да га упореде са другим налазиштима у тој области, на којима су пронађени метални накит и оружје из 6. века.

„Главни циљ експедиције 2015. је да се испита до сада непроучаван жртвеник“, каже директор Ненетског историјског музеја Иван Козјаинов.

Локално становништво чува легенду која каже да се, с времена на време, залеђена земља на локалитету отвара и формира улаз у подземну краљевину Сиртја, а људи који живе под земљом су они који су живели на том простору пре досељавања оних који се сматрају староседеоцима.

Након што је Чернов открио то место, пронашао је артефакте који датирају из два различита периода, првог миленијума и 13. и 14. века. Археолози су касније у више наврата на том месту проналазили оружје и оклопе.

Ритуално жртвовање остало је део традиције у овој области, иако много скромније него у прошлости, када су божанствима жртвовани ирваси.

Последња археолошка експедиција пронашла је артефакте из периода од 6. до 14. века, са приметном разликом у стилу, која почиње од 9. века.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала