Све нијансе резолуције

© Wikipedia / By Yann Уједињене нације
Уједињене нације - Sputnik Србија
Пратите нас
Павле Јевремовић, бивши амбасадор Србије при УН каже да очекује да ће доћи до уравнотеженог текста резолуције, али да не очекује да ће неко уложити вето.
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Стиже четврта верзија резолуције о Сребреници

За пет дана, тачније 7. јула знаће се која, чија и каква резолуција о Сребреници ће се наћи пред чланицама Савета безбедности у Уједињеним нацијама.

За сада, о Сребреници постоје четири верзије. Прву је предложила Велика Британија, другу Руска Федерација, трећа је, према писању медија, комбинација руске и британске, а четврта се још чита у кабинетима.

О којој ће се резолуцији гласати? Да ли толико верзија текстова резолуције значи да у СБ нема сагласности о британској у којој доминира реч „геноцид“ и да ће бити вета?

Јевремовић у разговору за Спутњик каже да очекује да ће се до краја доћи до уравнотеженог текста за резолуцију, која ће, како каже, бити прихватљива. Међутим, вето не очекује.

Савет безбедности УН - Sputnik Србија
Русија предала алтернативни нацрт резолуције о БиХ

„Вето је врло крупна ствар и нико неће да преузме моралну и политичку одговорност да на тако важном међународном питању блокира Савет безбедности. Зато верујем да ће се наћи компромис око текста“, каже Јевремовић.

Он објашњава да је усаглашавање текста дуг процес и ствар преговора, али и додаје и да су сви предлози потпуно равноправни.

„Лично, мислим да је ће то бити процес који ће произвести неки резултат. Очигледно је да није било пуне сагласности у УН око првобитне верзије, али када изађете са неким предлогом, никад и не полазите од тога да ће бити усвојен без икаквих измена“, објашњава он.

Јевремовић напомиње да су Британци „ишли“ са тврдим ставом у почетку, али напомиње да је „започео процес веште дипломатије“ за ублажавање тог става.

СБ УН - Sputnik Србија
Резолуција о Сребреници: Руски вето добродошао

„Они ће сигурно прихватити неки компромис“, констатује он, али не верује да ће из резолуције бити избачена реч „геноцид“.

„То, тешко. Резолуција се односи на Босну, а не на Србију, и ма колико да има заинтересованих, са правног становишта, Србија је у томе аутсајдер“, каже Јевремовић.

Британија је резолуцију у Сребреници, у којој се наводи да је на том простору почињен геноцид од стране српске стране, предложила уочи двадесете годишњице злочина у Сребреници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала