Ципрас: Не желимо да нас притискају изнова и изнова

© AP Photo / Virginia MayoАлексис Ципрас
Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчки премијер Алексис Ципрас је рекао да је његова земља коришћена као експеримент за мере штедње који није успео.
Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Ципрас: Грчка коришћена за експеримент

Четрдесетогодишњи лидер је у обраћању Европском парламенту објаснио да му је циљ да спроведе реформе које неће додатно угрозити оне који су највише погођени кризом коју је продубила политика штедње.

„Немојмо да заборавимо да је грчки народ у последњих пет година учинио огроман напор да се прилагоди (мерама штедње), али су оне исцрпле његове могућности и стрпљење“, рекао је Ципрас и истакао да Грчка жели да остане у еврозони.

„Када тражимо да се смањи дуг, то је зато што хоћемо да будемо у стању да га вратимо. Не желимо да нас притискају изнова и изнова да прихватимо нове позајмице како би платили старе“, поручио је европским парламентарцима.

Грчки премијер је објаснио да његова влада ради на реформама које ће ублажити последице рецесије. „Потребно је да обезбедимо финансирање на средње стазе (…), иначе нећемо изаћи из ове кризе. Наш први циљ мора да буде борба против незапослености и подстицање предузетништва“, поручио је.

Ципрас је говорио о идеолошким разликама које постоје у Европском парламенту: „Свима је јасно да се ова расправа не односи само на једну земљу, већ да је реч о будућности читаве заједничке конструкције: еврозоне и Европе“.

Парламентарци из левих партија су поздравили Ципрасов говор аплаузом и истакли паное на којима је писало ОХИ, односно „не“ на грчком, што је исход референдума на коме су Грци у недељу одбацили последњи предлог европских зајмодаваца и ММФ-а о исплати грчког дуга.

Заставе Грчке и ЕУ - Sputnik Србија
Грчка добила битку, али не и рат

Бранећи се од напада парламентараца са деснице, Ципрас је рекао да је његова влада од доласка на власт пре пет месеци провела више времена у преговорима него бавећи се државним пословима.

„Размишљали смо више о томе како да одржимо економију у животу“, рекао је Ципрас.

Доналд Туск, председник Европског савета, говорио је о новим роковима грчкој влади за предлог реформи који ће им омогућити да не буду избачени из еврозоне.

„Горка стварност је да имамо само четири дана да пронађемо коначни споразум. До сада сам избегавао да говорим о роковима, али морам јасно и гласно да кажем да је коначни рок овог викенда“, рекао је бивши пољски премијер. Он је поручио грчкој влади да тражи помоћ од пријатеља а не, како је рекао, од непријатеља, мислећи на Русију. Ципрас је након референдума позвао руског председника Владимира Путина, који је подржао грчку владу.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала