Шешељ испред Парламента, Двери држале помен Србима

© Tanjug / Драган СтанковићВојислав Шешељ испред Скупштине
Војислав Шешељ испред Скупштине - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници Покрета Двери запалили су данас у Цркви светог Марка у Београду свеће за помен свим страдалим Србима, а испред Скупштине Србије дошао је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

Како су јавили репортери Танјуга, Шешељ је дошао испред зграде Парламента, где је окружен полицајцима, док је око тридесетак присталица радикала и Српског сабора Заветници окупљено мало даље.

Маса гађа Вучића у Сребреници - Sputnik Србија
Вучић погођен каменом у главу у Поточарима (видео)

Они су носили транспаренте на којима пише „Доста лажи — Поточари“ и мајице са обележјима Српске радикалне странке.

У близини зграда Председништва и Скупштине Србије, као и у Пионирском парку, присутне су појачане полицијске снаге и Жандармерија.

Иначе, полиција је јуче забранила све скупове који су били планирани за данас, на годишњицу Сребренице, пошто су десничарске организације и невладине организације планирале окупљања на истом месту, испред Парламента.

У Цркви светог Марка, присталице Двери запалиле су свеће за све страдале Србе у сребреничко-подрињском крају од 1992. до 1995. године, али и Србе страдале током Првог и Другог светског рата.

Комеморација у Поточарима - Sputnik Србија
Клинтон захвалио Вучићу што је дошао у Сребреницу

Они су желели да прошетају до Скупштине Србије како би се поклонили такозваном „српском зиду плача“, али пошто им након разговора са полицијом то није дозвољено, разишли су се.

Они су носили транспаренте на којима пише „ЕУ резолуције су резултат проституције“.

Члан старешинства Двери Бошко Обрадовић рекао је новинарима да српски народ није освајачки, геноцидан и злочиначки, већ да је управо он три пута преживео геноцид у 20. веку.

„Срамота је такав народ етикетирати као геноцидан“, рекао је Обрадовић, који је навео да је од 1992. до 1995. године у сребреничко-подрињском крају убијено 3.267 Срба, међу којима много жена и деце, од стране муслиманских снага предвођених Насером Орићем.

Могеринијева изразила подршку двојици премијера за даљи напредак на путу ка Европској унији - Sputnik Србија
Могеринијева: Сребреница је срамота Европе

Обрадовић сматра и да су српске жртве данас занемарене и да се негирају.

Он је оценио и да је одлазак у Поточаре званичника Србије „директно учествовање против свог народа“.

Говорећи о Републици Српској, он је рекао да је један од циљева и да се њој припише етикета геноцидности, како би била укинута.

Према његовим речима, Република Српска је највећа српска национална победа у последњих сто година и Београд не сме да је се одрекне, као што се одрекао Косова и Метохије.

Представници Двери ће, како је најавио, сутра отићи у српску цркву у Сребреници и обићи српска војничка гробља у сребреничко-подрињском крају.

Обрадовић тврди да је њему и другим представницима Двери синоћ забрањен излаз из Србије кад су кренули на промоцију књиге у Скелане у Републици Српској.

Он је истакао да српски народ није народ који клечи, пузи и лежи испред Скупштине Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала