Реакције после напада на Вучића

© REUTERS / STOYAN NENOVТелохранитељи штите Александра Вучића приликом напада у Сребреници
Телохранитељи штите Александра Вучића приликом напада у Сребреници - Sputnik Србија
Пратите нас
Мајке Сребренице сматрају да је Вучић требало да одмерава речи када је говорио о Насеру Орићу и Резолуцији о Сребреници. Градоначелник Сребренице и председник Организационог одбора Ћамил Дураковић изјавио је да ће истрага показати где је било пропуста у организацији комеморативног скупа на ком је нападнут премијер Александар Вучић.

Напад на српског премијера Александара Вучића у Поточарима током комеморације сребреничким жртвама изазвао је бурне реакције и у Србији и у Босни и Херцеговини.

Градоначелник Сребренице и председник Организационог одбора Ћамил Дураковић изјавио је да ће истрага показати где је било пропуста у организацији комеморативног скупа на ком је нападнут премијер Александар Вучић.

„Онај који је напао премијера напао је свето и достојанствено место и жртве које су данас покопане. То је мрља за ово место и служи на част онима који су искористили овај достојанствени догађај да на неки начин покажу своју силу“, рекао је Дураковић, додајући да је „рука Бошњака пружена“ и да нису тачне оцене појединаца из Бањалуке да је Вучић покушао пружити руку, а да је они нису прихватили.

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић навео је да су организатори комеморације у Сребреници морали да спрече напад на делегацију Србије. Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је да је напад на премијера Вучића покушај његовог убиства и поручила да Србија и даље остаје доследна политици помирења у региону.

Закон о јавном информисању предвиђа да приватизација медија мора бити завршена најкасније до 1. јула 2015. године. У супротном, запосленима ће бити понуђене бесплатне акције. Ако запослени одбију да преузму акције, медији се гасе односно бришу из регистра. Од 1. јула такође је забрањено буџетско финансирање медија уместо кога се уводи пројектно суфинансирање. - Sputnik Србија
Страни медији: Скандал и покушај убиства у Сребреници

Директор Канцеларија за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је безумни напад смишљен са циљем изазивања новог рата између Срба и Бошњака.

„Покушај убиства премијера Србије је најбруталнији напад на мир и стабилност у региону, а безумници који су то починили само нас још више учвршћују у уверењу да политика помирења коју водимо нема алтернативу“, навео је Ђурић.

Члан Организационог одбора за обележавање злочина у Сребреници Садик Ахметовић рекао је да је напад на Александра Вучића у Поточарима био непотребан.

„Морају се неговати добросуседски односи и са Србијом и са Хрватском“, рекао он.

Он тврди да нико од грађана Сребренице није учествовао у инциденту и да се „ради о особама које нису са овог подручја“.

Хатиџа Мехмедовић из Удружења „Мајке Сребренице“ рекла је да је требало да Вучић пре посете Поточарима одмерава своје изјаве.

Застава ЕУ - Sputnik Србија
ЕУ: Осуда напада и солидарност са Вучићем

„Требало је да одмери речи када је говорио о Насеру Орићу и о Нацрту резолуције о Сребреници која није усвојена у Савету безбедности УН. Резолуцијом се копало по живим ранама“, казала је Мехмедовићева.

После инцидента, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић позвао је све на гробљу у Поточарима да буду „достојанствени у свом болу и не дозволе онима који су га узроковали да данас буду изнад“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала