Демонстранти се током Mајдана крили у канадској амбасади

© Sputnik / Алексеј Фурман / Уђи у базу фотографијаЗаоштравање ситуације у Украјини
Заоштравање ситуације у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Учесници антивладиних демонстрација који су захватили Кијев почетком 2014. године током недеље су користили амбасаду Канаде у престоници Украјине као уточиште, саопштио је лист „Торонто стар“, позивајући се на истраживање које је спровела агенција „Канадијан прес“.
Заоштравање ситуације у Украјини - Sputnik Србија
Савет Европе: МУП Украјине ометао истрагу о Мајдану

„Према многим изворима у Кијеву и Отави, све је почело када је један демонстрант којег је пратила полиција почео да маше канадским пасошем пред чуварима амбасаде. Чим су се врата отворила, за њим су ушли и други демонстранти, наоружани палицама и камењем“, саопштио је лист.

Амбасадор Канаде у Украјини Роман Вашчук признао је у интервјуу агенцији да је човек са канадским пасошем „био некако повезан са групом (протестаната)“. Он је признао и да су се демонстранти смештали у главном холу амбасаде током недеље. Та чињеница, како наводи лист, никад се није чула из канадске амбасаде.

Шеф канадске дипломатске мисије додао је да протестанти нису нанели никакву штету својим присуством у згради.

„Као што смо рекли, то је трајало неколико дана и након одласка оставили су цвеће“, изјавио је Вашчук.

Заоштравање ситуације у Украјини - Sputnik Србија
Кога је Украјина издала на Мајдану

Према његовим речима, након инцидента који је он назвао „гестом који је требао да изазове реаговање и изађе се у сусрет људима, настрадалим у нередима“, Амбасада је појачала мере безбедности.

Како је саопштио агенцији извор у МУП-у Украјине, због акција протестаната била је покренута истрага. Након што је Виктор Јанукович напустио земљу, истрага је обустављена.

„Није било великих препрека да се уђе унутра. Нема тако много чувара. У исто време Канада је више подржавала протестанте, него Владу Украјине“, рекао је један од њих.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала