Америка хоће Србију у ЕУ

© Tanjug / Марко ЂоковићТомислав Николић и Викторија Нуланд
Томислав Николић и Викторија Нуланд - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија је уложила много напора да стабилизује ситуацију у региону, то је њено опредељење и од тога неће одступити упркос томе што очигледно нису баш сви у окружењу спремни да поделе тежину тог посла са нама, поручио је председник Србије Томислав Николић у разговору са званичницом Стејт департмента Викторијом Нуланд.

„Србија поступа одговорно према будућности региона не одговарајући на поједине спорадичне провокације од стране наших суседа, а то не доживљавамо као нашу слабост, већ као инвестицију у бољи живот грађана“, рекао је Николић.

Он је оценио да је добро што британска резолуција о Сребреници није прошла у Савету безбедности Уједињених нација, јер бисмо се поново сукобљавали. Уместо да сви заједно радимо на бољој будућности, губимо време подсећајући прошлости наших међусобних сукоба.

Викторија Нуланд - Sputnik Србија
Америку занима ко говори у име Србије

Николић је истакао да је врло поражавајућа чињеница то што је већ следећи дан такву резолуцију донео Европски парламент, и то на предлог посланика из Хрватске, који је требало да се сети српских страдања у Другом светском рату и после њега.

Србија је уложила много труда да се смање тензије на Балкану, а својим реформама и уређивањем државе у претходних неколико година свакако је заслужила да што пре буде примљена у пуноправно чланство ЕУ, рекао је Николић, наводи се у саопштењу прес-службе председника Републике.

Помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд истакла је да Сједињене Државе подржавају Србију на њеном путу евроинтеграција и да су спремне да у томе помогну.

Партнерство наше две земље јача нашим заједничким радом и Америка је врло заинтересована да Србију види у породици европских народа, рекла је Викторија Нуланд, наводи се у саопштењу.

Она је поздравила напредак који је Србија исказала пролазећи кроз реформе које имају за циљ модернизацију земље.

Нуландова је данас разговарала и са шефом српске дипломатије и председавајућим ОЕБС-у Ивицом Дачићем о решавању украјинске кризе.

Током посете Београду, која је део њене балканске турнеје, Нуландова ће се састати и са премијером Александром Вучићем, који је најавио да ће се на столу наћи све тешке теме.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала