Варуфакис: Споразум са Грчком као 1919. са Немачком

© AFP 2023 / JOHN THYS Јаниц Варуфакис
Јаниц Варуфакис - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис упоредио је споразум који је Атина била принуђена да потпише са зајмодавцима са Споразумом у Версају 1919. године који је, према распрострањеној интерпретацији, довео до краха немачке Вајмарске републике и био увод у Други светски рат.
Вестминстерска палата у Лондону, поред Темзе, седиште је Парламента Уједињеног Краљевства Велике Британије - Sputnik Србија
Британија неће да плаћа за Грчку

„Ово нема везе са економијом, нити са постављањем Грчке на колосек опоравка", рекао је Варуфакис аустралијском телевизијском каналу АБЦ.

Споразум са зајмодавцима који је Атина потписала у понедељак назвао је „неодрживим". Он подразумева позајмицу Грчкој од око 86 милијарди евра у замену за драконске мере штедње. Атина је пристала да прода државну имовину у вредности од 50 милијарди евра. Новац ће ући у фонд под надзором кредитора, а половина средстава ће бити искоришћена за докапитализацију грчких банака, док ће се осталих 25 милијарди евра отићи за исплату грчког дуга.

Немачка канцелрака Ангела Меркел и грчки премијер Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Атини се одузима суверенитет

„Ово је нови Версајски споразум који поново прогања Европу и премијер (Алексис Ципрас) то зна. Зна да је проклет ако га прихвати и да је проклет ако га не прихвати", поручио је бивши министар финансија.

Победнице у Првом светском рату су Версајским споразумом обавезале Немачку да плати  ратну одштету која је у прво време процењена на 269 милијарди марака, а 1921. године на 132 милијарде марака. Нереално велика одштета протумачена је као намера да се Немачка казни, као што се садашњи споразум Грчке са зајмодавцима тумачи као кажњавање Атине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала