Кустурица: Антифашиста је фашиста, а фашиста — демократа

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите нас
Редитељ Емир Кустурица изјавио је да га није изненадио захтев Министарства културе Украјине да његов концерт у Кијеву буде забрањен, рекавши да је логично да неко ко се залаже за правичност буде персона нон грата.

„Није ме ово изненадило, посебно кад се зна да је украјинска власт производ државног удара који је тамо изведен и који је насилно променио Европу, овог пута преко једног широког спектра националиста и ’Десног сектора‘“, рекао је Кустурица за Политику.

Он је истакао да се његов „вредносни систем базира на оном из старе Европе, у којем су људска доброта, племенитост и узвишеност на првом месту“.

Кустурица је додао да лакоћа са којом се данас процењује ко је пожељан, а ко није, подсећа на времена нацизма, „на стварну владавину фашиста, који данас називају фашистима оне који су управо изгубили 25 милиона људи борећи се против фашизма“.

Натуп Емира Кустурице са No Smoking Orchestra у Кијеву на Балканфест музичком фестивалу. - Sputnik Србија
Украјинци отказују концерт Кустурице због подршке Криму

Према његовим речима, све се обрће од онога што јесте и то у Европи траје већ неко време. Антифашиста је фашиста, а фашиста је демократа.

„Утолико је и прослава човека који је донео хришћанство у 9. веку у прву Русију, Кијевску Русију, и моје присуство тамо, као човека који је опредељен ка европским вредностима, па и хришћанским, тим неопаганима проблематична“, сматра Кустурица.

Министарство културе Украјине затражило је јуче од министра унутрашњих послова и Савета за националну безбедност да забране концерт Емира Кустурице у Кијеву како би се избегли могући немири.

Министарство процењује да је концерт Кустурице и његовог бенда „No Smoking Orchestra“ неприкладан због „могућих провокација“ и због његове подршке поновном уједињењу Крима са Русијом.

Концерт је требало да буде одржан 28. јула у Кијеву, поводом обележавања 1.000 година од смрти кијевског принца Владимира Великог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала