Човек будућности — ни фудбалер, ни балетан

© AFP 2022 / Mujahid Балерине са телефонима
Балерине са телефонима - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски антрополог Станислав Дробишевски нуди своју верзију наставка људске еволуције: које предиспозиције имамо, како раде наши мозгови и када ће доћи до значајне промене у људској врсти, преноси Раша тудеј.

На вечито питање — шта нам будућност доноси, антрополог и професор на московском државном универзитету Станислав Дробишевски тврди да физички аспекти људског бића еволуирају. Боја коже ће потамнети као резултат мешања гена различитих раса, а ми нећемо имати маља по лицу и телу. Такође, број зуба ће се умањити јер ће умњаци нестати.

Да ли нам заиста треба физичко присуство ако ум може да се сачува? А колико смо близу могућности да се пренесе наша свест на компјутер? - Sputnik Србија
Научници корак ближе „вечном животу“

Међутим, најзанимљивије предвиђање је да ће у „будућности са наших стопала нестати прсти“. Тако би се, објаснио је он у интервјуу за лист „Комсомољска правда“, фибула могла спојити са потколеницом, којa су нашим прецима биле потребне како би одржавали покретљивост прстију приликом пењања на дрвеће. Сходно томе, више неће бити потребна толика покретљивост наших стопала, па се губи и мобилност и прсти.

„Дакле, у будућности, балет и фудбал отпадају“, каже он.

Што се тиче људског мозга, Дробишевски упозорава да ако „компјутерска генерација“ и даље не буде користила потенцијал свог мозга, он ће бити смањен.

Научник је подсетио да су потребне десетине хиљада година за глобалне промене у људској врсти. Али „све то ће умногоме зависити од интензитета промена у условима животне средине“: што се брже мења окружење, брже се одвија еволуција.

„Данашњи човек свет мења тако брзо да нема времена да се прилагоди томе“, каже он.

У последњих неколико векова човечанство је већ доживело значајне промене: порасли смо за 15-20 цм у односу на људе који су живели у средњем веку, а почетак пубертета је померен за пет година (са 17 на 12 година).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала