Од септембра отпуштања немедицинског особља

Пратите насTelegramOdyssey
Министар здравља Златибор Лончар рекао је вечерас да немедицинско особље у Србији чини 25 одсто запослених у здравству, да је такво стање неодрживо и да ће та ситуација морати да се реши отпуштањима, која ће почети у септембру.

„Стандарди су да буде 10 одсто немедицинског особља, а код нас је 25 одсто. То је неодрживо. Није проблем за лекаре, али ћемо морати да решимо немедицинско особље. Ићи ћемо на принцип да ангажујемо људе преко фирми које раде те услуге“, истакао је Лончар гостујући у Дневнику РТС-а.

Када је реч о радиолозима, који су дефицитаран кадар у Србији, Лончар је рекао да је едукација и запошљавање тог кадра у току.

Кори Удовички - Sputnik Србија
Прва отпуштања у државноj управи већ до септембра

„Урадићемо све, пацијенти су на првом месту. Радимо, дајемо максимум од себе да пацијенти добију најбоље“, казао је Лончар.

Говорећи о набавци апарата, он је најавио да ће у понедељак и уторак бити расписан тендер за куповину апарата за зрачење.

„Купиће се најмање четири акцелератора, изградиће се пет бункера, узети симулаторе и сву неопходну опрему, ићи ћемо принципом кључ у руке, да се одмах купе и да буду оспособљени до Нове године“, рекао је Лончар за РТС, додајући да ће до хитне набавке доћи највише захваљујући премијеру Александру Вучићу и његовом разумевању.

Лончар је рекао и да су за ову сврху обезбеђена средства из буџета, од укупно 800 милиона динара.

Више пута обарани тендер у Сремској Каменици напокон је успео, а министар здравља наводи да има још простора да се узме још један апарат и да их буде укупно четири.

Зграда владе Србије - Sputnik Србија
Гашење предузећа и масовни откази у више фаза

„Нека узму још један апарат, нека се то више заврши, да не гледамо све те примере и слике и да ти проблеми не трају више по 40 година“, истакао је Лончар.

Када је реч о кредиту Светске банке за набавку апарата за зрачење, министар истиче да је тренутно у току процедура за набавку, а биће купљено девет или десет апарата.

Говорећи о блокади 17 здравствених установа, Лончар каже да је то наслеђен проблем, али је сада дошао на ред, јер су судске одлуке постале правоснажне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала