Љубав Запада према бомбардовању не може победити тероризам

© Flickr / The U.S. ArmyАмеричко бомбардовање Ирака
Америчко бомбардовање Ирака - Sputnik Србија
Пратите нас
Запад је навикао да сваки проблем решава уз помоћ ваздушних напада, али је такав приступ осуђен на пропаст, пише британски политичар Педи Ешдаун у чланку за „Индепендент“. Ако Лондон намерава да формира ефикасну коалицију против Исламске државе, потребно је да сарађује с Ираном и Русијом, која се такође суочава с тероризмом у Чеченији и Дагестану.

У британским владајућим круговима разматрају да ли та земља треба да се прикључи коалицији која бомбардује позиције терористичке организације Исламска држава у Ираку. Да ли је то најефикаснији начин да се победи тероризам, пита се бивши лидер британских либералних демократа Педи Ешдаун у ауторском тексту, објављеном у лондонском дневном листу „Индепендент“.

Филип Хамонд - Sputnik Србија
Британија позвала НАТО да убрза процес доношења одлука

„Губимо рат против Исламске државе, не због тога што имамо мало бомби него зато што немамо довољно дипломатије“, сматра аутор.

Може се рећи да је Запад последњих година претрпео толико пораза јер је мислио само на рат и заборављао на дипломатију, наглашава аутор текста.

„Када се суочавамо с неким међународним проблемом, онда је наша прва реакција да почнемо да бомбардујемо“, наставља Ешдаун.

„Али, Џорџ Буш Старији је другачије деловао на Блиском истоку — и победио. А његов син Џорџ Буш Млађи је одустао од дипломатије у корист ’страха и трепета‘ — и изгубио. Грешку су Американци поновили у Авганистану, Босни и Либији“, сматра Педи Ешдаун. 

Исламска држава - Sputnik Србија
Исламска држава побеђује у информационом рату

Током последње три године, многи аналитичари су много пута објашњавали да се на Блиском истоку распламсава рат сунита и шиита, а деловање Исламске државе представља само део тог процеса. Коалиција која је образована ради борбе против ове организације може само да продуби кризу јер ће бити „превише ратна, превише западна, превише мала и превише сунитска“.

У међувремену арапски сунити прете не само Западу — ова претња постоји и у Турској, Ирану и Русији.

„За нас на Западу претња долази од џихадиста који се враћају с бојног поља. А руске републике Чеченија и Дагестан су и саме бојна поља“, наведено је у тексту „Индепендента“.

Таква ситуација отвара нове могућности за борбу против радикалног исламизма, сматра аутор.

„Наравно, ако нам наша опсесија експлозивним направама дозволи да их видимо“, наводи Ешдаун.

Велика Британија треба да користи своје дипломатске навике како би окупила коалицију која ће уништити Исламску државу. У њој треба да буду Иран, умерене сунитске државе, попут Турске, и Русија.

Што се тиче ове последње, партнерство с Путином у борби против Исламске државе, која прети обема земљама, увећаће потенцијал коалиције „и удаљити је од погрешне стратегије сатеравања Русије у ћошак, без могућности излаза“, указује британски политичар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала