Посета Обаме Етиопији разљутила хуманитарце

© REUTERS / Tiksa NegeriБарак Обама у Етипији
Барак Обама у Етипији - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник стигао је у недељу у дводневну посету Етиопији, а међународне хуманитарне организације су његову посету окарактерисале као лицемерну, с обзиром на стање људских права у тој земљи.

Етиопија је кључни стратешки савезник САД у рату против тероризма и има блиске безбедносне везе са Америком.

Та афричка земља има хиљаде војника у суседној Сомалији, која се заједно са Кенијом суочава са исламском милитантном групом Ел Шабаб.

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама - Sputnik Србија
Обама разочарао Африку

Етиопија је увела закон за борбу против тероризма, под називом Прокламација за борбу тероризма, који, како каже „Хјуман рајтс воч“, влада користи како би обележила политичке противнике.

Према извештају ХРВ, средином 2007. године је на хиљаде људи побегло из Етиопије због напада војних снага на цивиле, тражећи уточиште у суседним државама, Сомалији и Кенији.

Бивши амбасадор Етиопије Имру Зелеке је у отвореном писму америчком државном секретару Џону Керију 2013. године написао да је „Етиопија главни амерички савезник из Африке, али да Америка не изгледа забринуто због отвореног кршења људских права, бесправне управе и необуздане корупције од стране режима у Адис Абеби“.

„Режимско флагрантно мешање у хришћанске и муслиманске верске послове створило је раздор међу верским заједницама.“

Манекенке - Sputnik Србија
Голотињом на Обаму

Упркос критикама, Обама је на заједничкој конференцији са премијером земље похвалио Етиопију као „изванредног партнера“ у борби против милитантних исламиста.

Активисти за људска права из „Амнести интернешенела“ нису желели да коментаришу Обамину посету Етиопији.

„Ми не желимо да ова посета буде искоришћена да се ’опере‘ администрација која је позната по кршењу људских права“, рекао је портпарол „Амнести интернешенела“ Абдулах Халахе, који је упозорио да ће посета бити коришћена од стране администрације као доказ међународне подршке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала