Шокантно: Одсечена глава као свадбени поклон

© AP Photo / Hasan JamaliЖена у хиџабу
Жена у хиџабу - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Исламске државе Абу Бакар ел Багдади дозволио је једној жени, која је верски судија, да одсече главу другој жени као свадбени поклон, рекла је некадашња припадница те екстремистичке групе британском листу „Дејли мејл“.

Како је описала, судија за шеријат, која је изгубила мужа у борби и потом морала да се поново уда према закону ИД, затражила је да убије неку „неверницу“ као поклон за венчање.

Бивша канадска манекенка Тајгер Сан - Sputnik Србија
Некад манекенка, данас се бори против ИД

Ел Багдади јој је, према речима бивше чланице ИД, испунио жељу, мада је инсистирао на правилу да она може да узме живот само другој жени, пошто су у Исламској држави „мушке“ и „женске“ ствари строго одвојене.

Жена која је дала изјаву за „Дејли мејл“ наводи да је радила за женске судије у суду ИД у сиријском граду Мајадину, пре него што је побегла од зверских злочина те групе, а последња за коју је радила је одабрана као „неверница“ којој ће бити одсечена глава.

„Једна од судија, Тунишанка Роа Ум Хотаба ел Туниси, тражила је од емира да јој одобри да одсече главу некој неверници као поклон за свадбу, а у то време је моја судија Ум Абдулах оптужена за шпијунажу у корист саудијске обавештајне службе“, прича она.

Према њеним речима, казне за жене које одређују судови ИД иду од новчаних казни за ношење „неисламске“ одеће и бичевања, преко пребијања због разговора са странцима, до одсецања удова због крађе, каменовања до смрти за прељубу и одсецања главе за издају.

„Једна жена је тако ухапшена због тога што је разговарала са мушкарцем у продавници, иако је то био њен муж. Изведена је пред египатског судију, која ју је осудила на стравично пребијање. Бичевана је као животиња са 80 удараца, на главном тргу пред свима, а када је њен муж доказао да је то његова супруга, било је прекасно“, сећа се она.

Џихадисти Исламске државе - Sputnik Србија
Годину дана од калифата: ИД и даље сеје смрт

Као још један пример зверстава које чини ИД, бивша чланица те организације описује како је суд ИД осудио једну девојку на смрт због шпијунаже само због тога што се у телефонској поруци преко апликације Воцап пожалила својој сестри, која живи у Дамаску, на живот у Исламској држави.

„Рекли су да је повезана са режимом (сиријског председника Башара ел) Асада, да је шпијун. А она је само говорила истину“, истиче она.

Некадашња чланица ИД је, како каже, током две године колико је радила у тамошњем суду, била очевидац „небројених бичевања и батина“, а сећа се и три случаја ампутације удова и једног обезглављивања, које су извели добровољци ИД на главном тргу.

Поред тога, како наводи, ИД користи децу као обавештајце које патроле те организације, такозване Хизбе, плаћају да би шпијунирали другу децу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала