Загреб: Плакати против војне параде (фото)

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЗагреб
Загреб - Sputnik Србија
Пратите нас
На улицама Загреба данас су осванули натписи и поруке против војне параде која треба да буде одржана 4. августа поводом обележавања годишњице војно-полицијске акције „Олуја“ попут — „Рат је готов, идите кући!“ и „Рат је готов, на месту вољно“, пренели су хрватски медији.

Зоран Милановић и Колинда Грабар Китановић - Sputnik Србија
„Олуја“ посвађала хрватски државни врх
Јулија Крањец из Центра за мировне студије изјавила је да је Центар за мировне студије већ у неколико наврата са својим изјавама за јавност подсетио хрватску Владу и председницу да је апсолутно неприхватљиво и непотребно да се у друштву које је недавно прошло ратне страхоте на улицу извлачи војска.

„Хрватском друштву није потребна милитаризација, већ суочавање са прошлошћу и градња мира. Неприхватљиво је на овај начин обележавати ’Олују‘, у којој је стотине људи изгубило животе, било протерано, нестало“, изјавила је Крањецова за хрватски портал „Индекс”.

Политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски се, такође, слаже да је оваква парада непотребна, те да се ради о правом расипању новца, а све како би се хрватски премијер Зоран Милановић на неки начин сакрио од неугодности које би га могле дочекати у Книну.

„Овакве војне параде одржавају само Француска и Русија, по мом суду то је за малу нацију бесмислица“, рекао је Пуховски.

Према његовом мишљењу, „ова парада је резултат тога да је премијер на један свој типичан, збрзани начин хтео да избегне да га националистички примитивци у Книну извижде“.

„У праву је што се од тога жели на неки начин макнути, но ово је мало скупа и промашена забава у ту сврху“, казао је Пуховски.

Према његовим речима, овом парадом Хрватска заправо жели да сакрије своју војну немоћ.

„Не може се сакрити да је хрватска војска слаба и да је Хрватска у том погледу слабе моћи, иако нама војска није ни важна, јер смо у НАТО-у“, рекао је Пуховски.

Он је закључио да је све то за малу нацију ипак прескупа и промашена забава.

Ведрана Рудан - Sputnik Србија
Боље да се чудовиште Хрватска никад није родило

У Загребу ће 4. августа бити одржана војна парада којом Загреб, први пут на овај начин, слави дан када је из Хрватске протерано 220.000 Срба, док је готово две хиљаде њих погинуло или се води као нестало.

Војно-полицијску акцију „Олуја“ Хрватска обележава као Дан победе и Дан хрватских бранитеља.

Такође, први пут ове године, овај датум ће, због неслагања у државном врху, у Хрватској бити обележен 4. августа у Загребу, а 5. августа у Книну.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала